Védjegyprogram indult Gyulán

2012. július 12. csütörtök - 08:45 / PP/MTI
  •    

-"Gyulai Termék" védjegyprogramot vezetett be a gyulai önkormányzat, Görgényi Ernő  polgármester szerdán 12 helyi termelőnek adta át a védjegyhasználati jogot a városi piacon.

A városvezető szerint a minősítési rendszer bevezetése a termelők érdekében történik, a "Gyulai Termék" jelzés használata ösztönzi a helyi mezőgazdaságot, segíti a Gyulán és környékén termelt friss és tartós élelmiszerek piacra jutását, a zöldség és a gyümölcs értékesítését.

A jelölés segítség a lakosságnak és a Gyulára látogató turistáknak, akik szívesebben költik pénzüket valóban helyben termelt termékekre, mint bizonytalan származású és minőségű árura – tette hozzá a polgármester. Utalt arra: az önkormányzat tervezi a minősítési rendszer kiterjesztését más gyulai szellemi és fizikai termékekre.  

A védjegyprogram az önkormányzati tulajdonú Gyulai Mezőgazdasági-Városfejlesztési Kft. keretein belül zajlik, a társaság szakértők bevonásával dolgozta ki a minősítési rendszer szigorú feltételeit, a "Gyulai Termék" cím odaítélésének és használatának szabályait – mondta Hajdu Attila, a társaság ügyvezetője.

Már az unió is védi a kalocsai paprikát
Az Európai Bizottság 2012. július 3-án bejegyezte a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény" elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A Bizottság jelenleg több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül – a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt – öt fűszerpaprika szerepel. Az Európai Bizottság 2012. július 3-án bejegyezte a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény" elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A Bizottság jelenleg több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül (a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt) öt fűszerpaprika szerepel.