Védjegyet kaphat a dinnye

2017. július 21. péntek - 10:09 / piacesprofit.hu
  •    

Dinnyevédjegy bevezetését tervezik, hogy a fogyasztók jobban meg tudják különböztetni a magyar dinnyét a külfölditől. Hazánkban mintegy 2000 család foglalkozik dinnyetermesztéssel.

Dinnyevédjegy bevezetését tervezik, hogy a fogyasztók jobban meg tudják különböztetni a magyar dinnyét a külfölditől – mondta Horváth Zoltán, a Baranya megyei kormánymegbízott az M1 aktuális csatornán pénteken. A következő időszakban a kamara helyi vezetőivel ennek a jogi lehetőségét és formáját kezdik kidolgozni – mondta.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Már-már hagyomány, hogy júliusban elkezdődik a dinnyézés: tavaly ilyenkor a budaörsi Tesco áruház parkolójában borogatták le a gyümölcsöt a termelők, tavalyelőtt a dinnyehamisítók és az útszéli árusok miatt volt kisebb felfordulás. Idén is borítékolva volt a probléma felmerülése: előzetesen a Nemzeti Agrárkamara jó dinnyeterméssel számolt, hozzávetőleg 200 ezer tonnával. Egészen pontosan 5 ezer hektár területen 200 ezer tonna dinnye várható, ebből 130-140 ezer tonna hazai fogyasztásra megy, 60-80 ezer tonna pedig exportra.

Így éri meg eladni a saját terményt
Őstermelőként vagy vállalkozóként éri meg jobban mezőgazdasági terményeket értékesíteni? A válasz nem teljesen egyértelmű, bár tény, hogy az előbbi kategória képviselőit kevesebb szigorú előírás érinti. Az őstermelőkre ezenkívül kedvezőbb adózási szabályok is vonatkoznak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor