Védjegyet kaphat a dinnye

2017. július 21. péntek - 10:09 / piacesprofit.hu
  •    

Dinnyevédjegy bevezetését tervezik, hogy a fogyasztók jobban meg tudják különböztetni a magyar dinnyét a külfölditől. Hazánkban mintegy 2000 család foglalkozik dinnyetermesztéssel.

Dinnyevédjegy bevezetését tervezik, hogy a fogyasztók jobban meg tudják különböztetni a magyar dinnyét a külfölditől – mondta Horváth Zoltán, a Baranya megyei kormánymegbízott az M1 aktuális csatornán pénteken. A következő időszakban a kamara helyi vezetőivel ennek a jogi lehetőségét és formáját kezdik kidolgozni – mondta.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Már-már hagyomány, hogy júliusban elkezdődik a dinnyézés: tavaly ilyenkor a budaörsi Tesco áruház parkolójában borogatták le a gyümölcsöt a termelők, tavalyelőtt a dinnyehamisítók és az útszéli árusok miatt volt kisebb felfordulás. Idén is borítékolva volt a probléma felmerülése: előzetesen a Nemzeti Agrárkamara jó dinnyeterméssel számolt, hozzávetőleg 200 ezer tonnával. Egészen pontosan 5 ezer hektár területen 200 ezer tonna dinnye várható, ebből 130-140 ezer tonna hazai fogyasztásra megy, 60-80 ezer tonna pedig exportra.

Így éri meg eladni a saját terményt
Őstermelőként vagy vállalkozóként éri meg jobban mezőgazdasági terményeket értékesíteni? A válasz nem teljesen egyértelmű, bár tény, hogy az előbbi kategória képviselőit kevesebb szigorú előírás érinti. Az őstermelőkre ezenkívül kedvezőbb adózási szabályok is vonatkoznak.