Védelmet kapnak a termelők a szupermarkettel szemben

2017. december 12. kedd - 19:07 / piacprofit.hu
  •    

Az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősödését szolgáló intézkedéseket szavazott meg az Európai Parlament. A Közös Agrárpolitika 2018-ban életbe lépő változásait 503 szavazattal 87 ellenében 13 tartózkodás mellett fogadták el.

Az új jogszabály az elismert gazdaszervezetek számára lehetővé teszi, hogy tagjaik nevében beszállítói szerződésekről tárgyaljanak anélkül, hogy ezzel megsértenék az EU versenyjogi szabályait. Eddig erre csak néhány ágazatban volt lehetőség.

A gazdálkodók nagyobb védettséget élveznek majd a piaci kilengésekkel és természeti kockázatokkal (időjárás, betegségek) szemben, személyre szabottabb lesz a jövedelem stabilizálására nyújtott támogatás és nő a biztosítás után fizetett kártérítés is. A Bizottság válsághelyzetben gyorsabban tud majd segítséget nyújtani a rászoruló termelőknek.

A mezőgazdaság sem lehet meg az EU támogatása nélkül
Összességében nincs oka kételkedni a kormánynak abban, hogy az Európai Bizottság meg akarja védeni a közös agrárpolitikát, Magyarország pedig ebben partner lesz – hangzott el a 2017-es Agrárszektor Konferencián. A kormány úgy látja, hogy a vidékfejlesztési politika jelenleg kellő szabadságot ad a tagállamoknak.

A jövőben a tagállamoknak nagyobb szabadsága lesz az agrártámogatásra érdemes gazdálkodók körének meghatározásában, illetve a fiatal gazdák támogatásában. 25%-ról az alaptámogatás 50%-ára emelhető az első 25-90 hektárra adható plusztámogatás, hogy a fokozatosan elöregedő szektort vonzóbbá tegyék a fiatalok számára.

“Az új jogszabály egyszerűbb és igazságosabb viszonyokat teremt, jobban megfelel a gazdálkodók igényeinek és növeli az ellátás biztonságát”, mondta Németország képviselője.

Az új szabályokat a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt azok 2018. január elején életbe lépnek.

 

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek