Vasárnapi zárvatartás: még csak most jön az elbocsátási hullám?

2015. augusztus 04. kedd - 10:31 / piacesprofit.hu
  •    

Összességében akár 10-15 százalékkal is csökkenhetett a kisebb üzletek forgalma a vasárnapi boltzár miatt. Erre egyelőre csak becslések vannak, de Magyar Nemzetnek nyilatkozó polgármesterek szerint jelentősen átalakultak a vásárlói szokások.

Kép: MTI

Azok a kisebb élelmiszerüzletek, amelyek alkalmazottal dolgoztatnak, és emiatt nem lehetnek nyitva vasárnap, a becslések szerint 10-15 százalékos forgalomcsökkenést szenvednek el a kötelező zárva tartás miatt – számoltak be a Magyar Nemzetnek helyi polgármesterek. Mint kiderült, ez a Balaton környékén egyelőre nem okoz jelentős visszaesést a létszámadatokban, de könnyen lehet, hogy az év második felében ezek a vállalkozások már nem tudják megtartani a dolgozókat, hiszen eddig többségében a nyári időszakban termelték meg az egész évben fizetett béreket. Sok olyan kis üzlet, vagy például ajándéktárgyakat árusító bolt is van, amelyik csak a szezonban nyit ki, és mivel ezt vasárnaponként nem tudják megtenni, komoly gondot is jelenthet számukra az alkalmazottak bérezése.

Változás egyelőre biztosan nem várható a vasárnapi zárva tartás szabályozásában. A Balatoni Szövetség korábban ugyan kért átmeneti mentességet a kormánytól a nyári idegenforgalmi szezonra, de ezt a kabinet nem adta meg sem a térségnek, sem az egyes településeknek, sem pedig az üzleteknek. Akkor azt az ígéretet kapták a Balaton környéki települések, hogy a nyári tapasztalatok tükrében megvizsgálják, indokolt-e a változtatás. A vásárlási szokások mindenesetre jelentős mértékben átalakultak, hiszen a helyiek és a turisták is pénteken vagy szombaton vásárolnak be a nagyobb bevásárlóközpontokban több napra előre, így a helyi kis üzletek hoppon maradnak nemcsak vasárnap, hanem a hét más napjain is.

A forgalommal kapcsolatban olyan nyilvános, hivatalos adat egyelőre nincs, amiből következtetéseket lehetne levonni, a kereskedelemben dolgozók létszámcsökkenéséről viszont pontos számok vannak, és ennek oka egyértelműen a vasárnapi boltzár – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A kereskedelemben dolgozókról ugyanakkor a KSH rendszeresen közöl számokat; a legutóbbi összesítés szerint február és május között több mint kétezerrel csökkent az alkalmazottak száma, részben a vasárnapi boltzár miatt, miközben a túlórák több éve nem látott magasságokban járnak.

Kereskedő legyen a talpán, aki tudja, kinyithat-e vasárnap
Hány négyzetméteres üzlethelyiségnek minősül egy webshop? A világörökségi helyszínen található bolt végezhet kiszállítást vasárnap? Mivel igazolhatjuk, hogy családtag áll a pult mögött vasárnap? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjával merülnek fel a vasárnapi nyitva tartás kapcsán és a válaszok cseppet sem megnyugtatóak. A jogszabály ugyanis számtalan esetben homályosan, nem egyértelműen fogalmaz.