Vasárnapi zárvatartás: ezek a hivatalok ellenőrzik az üzleteket

2015. január 28. szerda - 08:04 / piacesprofit.hu
  •    

Közzétette a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, hogy mely hatóságok ellenőrzik a március 15-től életbe lépő vasárnapi zárvatartási rendelet betartását. Külön szabályozták a mozgó árusok, a csomagküldő szolgáltatások és a bevásárlóközpontok ellenőrzését.

Kép: SXC

A 2015. március 15-én hatályba lépő, a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény végrehajtása vonatkozásában az üzletek nyilvántartásával összefüggő hatósági feladatok tekintetében a 210/2009.(IX.29.) Korm. rendelet és az 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet alapján kijelölt kereskedelmi hatóságok az alábbiak:

Csomagküldő kereskedelem, automatából értékesítés és közlekedési eszközön folytatott kereskedés esetén a kereskedő székhelye szerinti település, Budapesten a kerületi önkormányzati jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző.

Üzletben zajló kereskedés, illetve mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenység, a közterületi értékesítés, a közvetlen értékesítés és az üzleten kívüli kereskedelem vonatkozásában a tevékenység helye szerinti település, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző.

Bevásárlóközpontoknál az értékesítés helye szerinti település, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző.

Az MKEH álláspontja szerint az érintettek fenti törvény végrehajtásáról a nevezett hatóságoktól kérhetnek tájékoztatást – olvasható az MKEH honlapján.

Semmilyen racionális érv nem szól a zárva tartás mellett

Gazdasági érdekeket és a vásárlók érdekeit sem támasztja alá a vasárnapi zárva tartás – ezt Prosits Attila a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnökségi tagja mondta korábban. „Ez a törvényjavaslat sem a kereskedők, sem a vásárlók érdekeit nem szolgálja. Vasárnaponként kétmillió ember jár bevásárolni, ők biztosan rosszul járnak majd.” – mondta Prosits. A vásárlók érdekeit nem szolgálja, a szakmai szervezetek megosztottak a kérdés kapcsán.

Összezavarodtak az online kereskedők a vasárnapi zárvatartás szabálya miatt
Konzultációt kezdeményezett a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) a Nemzetgazdasági Minisztériummal, melynek célja egységes és helyes jogértelmezés kialakítása a vasárnapi üzlet zárvatartással kapcsolatban. Véleményük szerint ugyanis a jogszabály szövegéből nem következik a vasárnapi kiszállítás tilalma.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek