Vasárnap cigit sem vehetünk?

2014. december 05. péntek - 10:54 / piacesprofit.hu
  •    

Tovább szigorodik a vasárnapi nyitva tartás tilalma a kormánypártok módosító indítványaival. Öt helyett csak egy vasárnap lehetne nyitva az üzlet és a trafikoknak is zárniuk kellene a hét utolsó napján. Orbán szerint hat napi munkából meg lehet élni.

A trafikokat is bezáratnák – Kép: MTI

Az eredetileg a KDNP törpepárt által benyújtott módosítást további módosításokkal tenné még szigorúbbá a Fidesz. A módosító javaslatok az eredeti előterjesztésben szereplő öt helyett egy vasárnap biztosítanának lehetőséget a kereskedőnek arra, hogy saját döntése alapján nyitva tartsa üzletét. A parlament honlapján közzétett módosítások ugyanakkor engedélyeznék az üzletek adventi – a december 24-ét megelőző négy vasárnap – nyitva tartását reggel 6 és este 10 között. A javaslat a családi kisvállalkozások működését továbbra sem akadályozná, ugyanakkor 200 négyzetméterben húzná meg az árusítótér felső határát 400 négyzetméter helyett a korlátozással nem érintett üzleteknél.

(Mint azt korábban megírtuk, a szakmai szervezetek szerint egyetlen épeszű érv sem szól a vasárnapi nyitvatartás tilalma mellett.)

A módosító indítvány bővítené a kivételek körét: a világörökségi területen található üzletekre és a vendéglátóhelyekre például nem vonatkozna a tilalom, ugyanakkor a dohányboltok nem minősülnének kivételnek, tehát azokra is vonatkozna a vasárnapi nyitva tartás tilalma.

Orbán: hat napi munkából meg lehet élni

A magyar kormányfő szerint az a törekvés számít a törvényben, hogy „senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni”, ami legegyszerűbben a kereskedelemben oldható meg. A törvény sem üzletek bezárásáról szól, hanem arról, hogy senkit se lehessen dolgoztatni a hét utolsó napján – magyarázta.

Arra a kérdésre – utalva egy évekkel ezelőtti, a vasárnapi zárva tartást akkor még elutasító nyilatkozatára -, hogy ma már meg lehet-e élni heti öt napi munkából, azt felelte: “hatból talán már igen”.

A DOLGOZÓKNAK SE JÓ A VASÁRNAPI ZÁRVA TARTÁS
A kereskedőknek, de a dolgozóknak is kész katasztrófa lenne az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának bevezetése. Csökkenő bevételeket  növekvő munkanélküliséget és drágább bevásárlást prognosztizálnak.