Vásárlásnál azért a külső a lényeg

2016. július 13. szerda - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A termékek ára és a minősége mellett a csomagolás milyensége is egyre fontosabbá válik egy-egy termék fogyasztói megítélésében. Így nemzetközi felmérések szerint a fogyasztók több mint egyharmadánál fordult már elő, hogy egy új csomagolás miatt váltottak márkát.

A csomagolóanyagok praktikussága és megjelenése mára a vevői elégedettséget befolyásoló egyik legfontosabb szemponttá nőtte ki magát. Így alig pár év leforgása alatt a 18-ról 26 százalékra nőtt azoknak a vásárlóknak száma, akik szerint a csomagolás szerepe nagyon vagy rendkívül fontos egy adott termékkel kapcsolatos elégedettségükben – derül ki egy az Egyesült Államokban elvégzett fogyasztói elégedettséget vizsgáló felmérésből. Az amerikai WestRock által 2000 fős mintán elvégzett kutatás szerint, az olyan tényezők, mint az ár, a termék minősége, a márka szerepe nem változott, vagy némiképp csökkent. Eközben a termékek csomagolása egyre nagyobb mértékben befolyásolja a fogyasztókat a vásárlási döntések meghozatalában. Olyannyira, hogy a megkérdezettek 35 százalékuknál fordult már elő, hogy új csomagolás miatt váltott egyik márkáról a másikra.

lány bevásárol boltban

Kép: Flickr

Szép is legyen, ne csak hasznos

A csomagolás megítélésével kapcsolatban a legfontosabb szempont továbbra is a funkcionalitás, amely mellett fokozatosan egyre fontosabbá válik a külső megjelenés is. A kutatás azt mutatja ugyanis, hogy míg a fogyasztók 60 százaléka döntött egy termék újbóli megvétele mellett a csomagolás funkcionalitása miatt, addig 38 százalék döntését inkább a csomagolóeszköz esztétikussága befolyásolta. A felmérés készítői szerint mindebből az következik, hogy egyre népszerűbbé válnak az egyedi vevői igényekre szabott megoldások.

A legolcsóbb marketingeszköz, ami mindenkinek rendelkezésére áll
A csomagolás elsődleges funkciója természetesen minden esetben az, hogy védje és szállíthatóvá tegye a terméket. Emellett azonban ne feledkezzünk meg róla, hogy az értékesítésben is hatalmas szerepe van. Adunk néhány támpontot, hogy használjuk!

Fontos, hogy a végfogyasztóktól kapott visszajelzések ne csak a csomagolt termékeiket forgalmazó vállalatoknak adjanak iránymutatást, hanem a csomagolóipar szereplőinek is. Az utóbbi években egyébként is jelentős átalakuláson ment át az iparág. A termékek megóvása mellett egyre fontosabbá vált a marketing és a logisztikai szempontoknak való megfelelés, valamint a fenntarthatósági szempontok figyelembe vétele.

Folyamatos újítás

Részben erre vezethető vissza, hogy a csomagolóanyagok piacán a papír csomagolószerek nyernek egyre inkább teret. A világ hullámkartongyártó vállalatai a növekvő keresletnek megfelelően mára már éves szinten 43,4 milliárd négyzetméternyi hullámkartont termelnek.

„Ugyanakkor a hasonló alapanyagokkal dolgozó csomagolóanyag-gyártók között folyó versenyben már az az elsődleges, hogy ki-milyen nyitott az újításokra. A folyamatos megújulásra való készség elengedhetetlen. Egyszerre van szükség a különböző technikai innovációk gyors meghonosítására, valamint a vásárlói igényekre való gyors reagálásra” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

Bár hazánkban a fogyasztói döntést leginkább meghatározó tényező továbbra is az ár, itthon is megfigyelhető a csomagolóeszközök külső megjelenésének növekvő szerepe. Az egyedi grafikai megoldások és a különböző fejlesztések lehetővé teszik, hogy a vizualitás és a funkcionalitás egyaránt megjelenjen a csomagolásoknál. A dizájn, a praktikum és a minőség mellett elengedhetetlen, hogy a csomagolóanyagok illeszkedjenek a fenntartható fejlődés által diktált elvárásokhoz.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek