Várakozások a kedvezményes áfa után

2018. szeptember 25. kedd - 16:40 / piacesprofit.hu
  •    

Mi várható az 5 százalékos áfa megszűnése után az építőiparban? A többi között ezt is elemzik szakemberek a novemberben megjelenő előrejelzésükben. A prognózist tartalmazó kiadvány ezúttal a 2019–2022-es évekre nézve nyújt részletes áttekintést.

Az elemzés, amely csak idén tavaszról 320 szakember meglátásait összegzi, a szokásos elemzések mellett összehasonlítja majd a korábbi és a legfrissebb, az 5 százalékos áfa megszűnésével kapcsolatos várakozásokat is.

építkezés

Kép: Pixabay

Az idei nyár jelentős, régen várt bejelentése volt az új lakásokra 2019. év végéig igénybe vehető 5 százalékos áfa 2019. utáni megszűnése. „A 2000-es évek eleje óta készülő, majd 2016-ban újjáélesztett független Építési Piaci Prognózis elmúlt 3 éves előrejelzésében is ezt jósolta, mindvégig ez volt az anyag egyik kiinduló feltételezése”– nyilatkozta Varga Dénes közgazdász, a Prognózis kutatásvezetője. 

Hasított nyáron az építőipar
A nyári időszak mindig az egyik legizgalmasabb időszak az építőipar számára. 2018 nem keltett csalódást e tekintetben, mind a termelési, mind a cégalapítási számok erősen pozitív jeleket mutatnak.

Az 5 százalékos áfa visszavonásának hivatalos megindoklása több ponton átfed a szerzők korábbi meglátásaival: nevezetesen, hogy az intézkedés a vártnál kisebb hatékonyságot hozott, hiszen a kedvezményt sokan ingatlanbefektetésekhez vették igénybe, pedig az intézkedésnek nem ez és nem is az ingatlanok drágítása, hanem az otthonteremtés volt a célja.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek