Vannak, akik kaszálnak a menekültválságon

2016. augusztus 04. csütörtök - 15:01 / Kriston László
 •    

Veszélyben a Western Union dominanciája a készpénzküldések piacán. Több ma a hontalan menekült a világban, mint a második világháború után voltak. És ők a fejlett országokban letelepedve rendszeresen küldenek haza pénzeket hátrahagyott rokonaik támogatására.

Kép:sxc

Kép:sxc

Mindenki ismeri a Western Union évszázados gyakorlatát. Az ember befizeti a készpénzt, megnevezi a kedvezményezettet és azt, hogy az illető melyik országba veheti fel az összeget. S a WU helyi fiókjában a pénz órákon belül rendelkezésre áll. A módszerhez ki-és befizetésre alkalmas fiókok és pénztárosok kellenek. Meg egy háttérinfrastruktúra, vagyis komputerek, amik valós időben nyilvántartják, ki, hol és kinek a számára fizetett be pénzt, s azt mikor vették fel.

Korunk menekültválsága újabb üzleti lehetőséget jelent az ilyen pénzküldő (angolul remittance) szolgáltatásoknak. A fejlett országokban letelepedő és elhelyezkedő menekültek, mivel új hazájukban sokkal jobban fizető állásokat kapnak, mint hazájukban, gyakran rendszeresen küldenek haza pénzt az otthon maradt rokonok támogatására. Ezt a határokon átnyúló készpénzküldési bizniszben eddig három cég dominált: a Western Union, a 75 éve működő MoneyGram és a Ria. Kétszáz országban összesen 1,1 millió ponton működik ez a három vállalkozás.

Nagy piac

 • A Világbank becslése szerint 2014-ben 583 milliárd dollárnyi készpénzt küldtek országhatárokon túlra.
 • A pénzek 22 %-át az USA-ból küldték külföldre. A legtöbb pénz, a globális volumen 12 %-a Indiába irányult.
 • A pénzküldést még mindig a hagyományos bankok uralják, míg a kifejezetten erre szakosodott cégek -pl. Western Union, MoneyGram- körülbelül fele akkorra pénzügyi erővel és jelenléttel bírnak, mint a pénzintézetek.
Menekültek vagy klímavándorok?
A szakértők között sincs egyetértés abban, hogy lehet-e egyáltalán környezeti menekültekről beszélni, vagy a klímaváltozás hatásaként instabillá váló államokból elvándorlók politikai menekültekként jelennek majd meg a világ nyugodtabb részein. Az viszont biztos a Klíma és migráció konferencián felszólaló szakértők szerint, hogy a folyamatnak csak az elején tartunk, de már a mostani menekülthullám mögött is látni lehet okként a klímaváltozást.

Piaci rés

A menekült nagy része teljesen mobilbarát, okostelefonokkal vándorol a világban, s már térképes appokon tájékozódott arról, merre kell vennie az irányt több ezer kilométeres odüsszeiájában. Ezeknek az embereknek már nem idegen a gondolat, hogy appokon, online platformokon keresztül utaljanak pénzeket, amit akár szintén utalt összegként kaptak meg új munkahelyeiken a nyugati világban. A fintech-forradalom tehát a készpénzküldést is átalakíthatja, hiszen kiküszöböli a fizetőpontok fenntartásának és a pénztárosok alkalmazásának költségeit.

A Western Union és társai még mindig nagy szolgáltatási díjat számolnak fel. A menekültek átlagosan 5,9 %-ot fizettek kezelési és utalási költségként a pénzküldő cégeknek. Piaci rés tehát van az olcsóbb szolgáltatások számára. Talán nem is csak rés ez, hanem óriási tátongó lyuk.

Nem csoda, hogy a platformagnosztikus stratégiát követve a Western Union is megvetette lábát a fintech arénában: pénzt fektetett a TransferWise-ba, nehogy kimaradjon a digitális utalások egyre növekvő piaci tortájából. A digitális mezőnyben a második helyen a Xoom van, de egyre több startup cég jön fel az élvonalba. A Business Insider jelentése szerint a digitális pénzküldő cégek részesedése a piacon még mindig meglehetősen csekély, mindössze 6 százalék, de esetükben valószínűleg exponenciális növekedésre számíthatunk.

 

Hányan vannak?
 • 2015 végén a menekültek száma világszerte elérte a 65,3 milliót.
 • 2014 óta 5,8 millióval nőtt a számuk.
 • Az emberiség létszáma körülbelül 7,2 milliárd, tehát minden 113. ember földönfutó.
 • A globális népesség valamivel kevesebb, mint 1 %-át alkotják a menekültek. Közéjük tartoznak a saját hazájukban földönfutóvá vált polgárok, valamint a külföldre menekült személyek.
 • Ha összeterelnénk és egy külön országba helyeznénk azokat, akik erőszak vagy háborús konfliktusok miatt hagyták el otthonukat, ők alkotnák a világ 21. legnépesebb államát.
 • A menekültek 54 %-a három országból érkezik: Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából.
 • Szíriában a legmagasabb a belföldön hajléktalanná vált menekültek száma.
 • A felfordulásban 98 400 gyerek maradt kísérő nélkül! Ők főként afgán, eritreai, szíriai és szomáliai kiskorúak.
 • 2015-ben 200 000 menekült tért haza otthonába (többségük Afganisztánba, Szomáliába és a Közép-Afrikai Köztársaságba), 107 100 telepedett le másutt. Az Egyesült Államok fogadta be a legtöbb menekültet 2015-ben: összesen 66 500-at.
 • Törökországban húzta meg magát a legtöbb menekült tavaly: összesen 2,5 millióan. Pakisztánban 1,6, Libanonban 1,1 milliót tesz ki a menekültek száma, Iránban 979 000 a létszámuk, Etiópiában 736 000.

Forrás: UNHCR