Van-e baj a fővárosi taxikkal?

2012. január 16. hétfő - 10:42 / PP/MTI
  •    

Facebook-oldalán kérdezi a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a fővárosi taxik utasait a szolgáltatás színvonaláról. Fontos válaszolni, mivel januártól Budapest rendeletben határozhatja meg a taxik külső megjelenését, színét, környezetvédelmi besorolását, méretét, a fuvarszervezők minimális garanciális feltételét.

A BKK azt kérdezi az interneten, hogy ha igénybe veszik a taxikat, akkor mi zavarja őket a legjobban, min változtatnának. Sokallják-e az árat, zavarja-e őket, hogy azonos áron régi és új, kicsi és nagy autóba is beülhetnek? Rendelnének-e taxit sms-ben vagy okostelefonra készített alkalmazás használatával?

Sárga taxik lesznek Budapesten is? Fotó: sxc
Sárga taxik lesznek Budapesten is?
Fotó: sxc

A központ tájékoztatása szerint december végén az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében Budapest rendeletben határozhatja meg a taxik külső megjelenését, színét, környezetvédelmi besorolását, méretét, a fuvarszervezők minimális garanciális feltételét. Ezzel a lehetőséggel a főváros élni akar, de a szabályozás megalkotása előtt kíváncsi az emberek véleményére is.

A rendelet bevezetése miatt idén várhatóan szigorodik a taxiközlekedés rendje. A taxisok a szabályozás szigorítását nem vetik el, de fix tarifákat, valamint a "hiénák" elleni szigorúbb fellépést kérnek. (A nagyközönség is igénybe veheti már Párizsban a világ első elektromosautó-kölcsönző rendszerét.)