Van kereslet a magyar gabonára

2017. szeptember 01. péntek - 20:19 / piacesprofit.hu
  •    

Sikerül értékesíteni a tavalyi rekordtermést, a kiváló termények és a magyar agrárdiplomácia sikere az egyre bővülő agrárexport. Mezőgazdasági termékeinknek van piaca, legfőképp a gabonafélék eladása nőtt 2017 első öt hónapjában.

Kivitelünk 14 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakát, ami 3,6 milliárd eurót jelent. A külkereskedelmi többlet 30 százalékkal bővült. Mindez azt mutatja, hogy az erősödő mezőgazdaság, a terméstöbblet nagyobb bevétellel és haszonnal kecsegtet – mondta Fazekas Sándor, az agrártárca vezetője.

A szomszéd országok továbbra is hagyományos felvevőpiacaink. Románia, Olaszország, Németország, Ausztria, Görögország különösen búzát vásárol tőlünk, a kukoricát nagyrészt Olaszországba, Romániába értékesítjük – részletezte a kivitel szerkezetét a miniszter. Kukorica kivitelünk másfélszeresére nőtt, közel kétmillió tonna, amit értékesítettünk, a búzaexport pedig megduplázódott az év első öt hónapjában. De tejtermékeket, növényi olajokat, feldolgozott termékeket, bort, bioetanolt is exportálunk.

Kép: MEGFOSZ

Kép: MEGFOSZ

Fazekas Sándor elmondta: a távoli piacokon – Kína, Japán, és jónéhány fejlődő országban – is nőtt a magyar mezőgazdasági termékek mennyisége. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a kereskedőházak, az Agrármarketing Centrum és az Földművelésügyi Minisztérium is azon dolgozik, hogy ezeket a távoli országokat is meg tudjuk hódítani, hogy a magyar termékek jussanak el ezekre a piacokra is. A miniszter megjegyezte, hogy a térség államai közül Magyarország rendelkezik a  legtöbb termékre szóló akkreditációval a kínai piacra. Kína a világ egyik legnagyobb élelmiszervásárlója – mondta. Sokan állnak sorba, hogy Kínába szállíthassanak. Ma az exportunknak mintegy egy százaléka irányul Kínába, ennek jelentős része sertéshús, amelyből közel megdupláztuk a kivitelünket – hangzott el a rádióinterjúban.

Fazekas Sándor a Kínai Népköztársaság mezőgazdasági miniszterével a közelmúltban, Szlovéniában, a 16 közép-kelet-európai ország tanácskozásán külön találkozott. Itt is kiderült: Magyarországot kiemelt figyelem kíséri, támogatjuk azt a kínai elképzelést, hogy hazánk –  központi elhelyezkedését kihasználva – egyfajta logisztikai központja legyen a régió és Kína közötti kereskedelmi áruforgalomnak – fogalmazott az agrártárca vezetője.