Van egy kis különbség az illatszeres és a halárus bér között

2018. április 20. péntek - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

Két esztendő alatt negyedével nőtt a boltos eladók bére, de a különbségek az egyes boltok között megmaradtak, a legfrissebb bérrangsor szerint. A legjobban fizető illatszerbolt és a legrosszabbul fizető halárus keresete között 60 ezer forint a különbség.

A béreket a bevételből fizetik a boltosok, mi másból. Nagyon úgy tűnik, a szépséget sokra becsülik a vásárlók, így nem véletlen, hogy 2018 februárjában az illatszerboltban lehetett a legjobban keresni a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete alapján. És az italféleségekért sem sajnálják a pénzt a vásárlók, hiszen az italbolt is dobogós a boltok bérrangsorában – írta a blokkk.com.

blokkk2Úgy tűnik egyébként, hogy a boltos béreket ma már sokkal jobban hajtja az eladóhiány, mint a minimálbér, az átlagot tekintve. 2018 februárjában ugyanis a boltos fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 207 ezer forint volt, ami mindössze ezer forinttal volt több a 2017 decemberi bérszámfejtés összegénél. A munkaerőhiány annyira megkínozta a boltosokat, hogy a 2017 januári 183 ezer forintos kereseteket folyamatosan kellett emelni év közben. Ez persze csak az átlag, főleg a kisboltosok egy része csak a minimálbért tudta adni. Egyébként 2016 januárjában még csak 154 ezer forint volt a boltos eladók havi bruttó átlagkeresete, tehát alaposan meg kellett dobni két esztendő alatt.

Három részre szakadt boltos világ

Az eladóknak, pénztárosoknak, árufeltöltőknek adott fizetéseket nézve három részre szakadt a boltosok világa. A dobogósok havi bruttó 230 ezer forint környékén tudnak fizetni. A középmezőny a 190-220 ezer forint közötti sávban tud bért adni a bolti dolgozóknak. A bérkülönbségek pedig megmaradtak, így a minimálbér emelések ezt a fajta különbséget nem mérsékelték, mivel a munkaerőhiány is kíméletlenül megdolgozta a boltos világot: