Van egy jolly joker a vállalkozások kezében

2016. november 02. szerda - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

Nem könnyű megszerezni, de az a társaság, amely már rendelkezik Engedélyezett Gazdálkodói (AEO) engedéllyel, a vámhatóság feltétlen bizalmát élvezve kiemelkedő előnyhöz juthat versenytársaival szemben. Olyan ez, mint egy jolly joker, mindent üt.

Az Engedélyezett Gazdálkodó (AEO – Authorized Economic Operator) engedély megszerzése számos feltételhez kötött, de a vámügyintézésben ezzel együtt járó könnyebbítések és előnyök miatt egyre több szereplőnek érdemes a letelepedése szerinti európai vámhatóságtól ezt a státuszt megszereznie.  Hazánkban 300 körüli az AEO-engedélyes gazdálkodók száma, ami az összes vámmal kapcsolatos gazdasági tevékenységet végző több tízezer vállalkozáshoz képest elenyésző szám.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Annak ellenére, hogy az Uniós Vámkódexből egyértelműen kitűnik, hogy az AEO-engedélyé a jövő, még mindig nem elégséges mértékű az érdeklődés az engedély megszerzése iránt. Pedig a Vámkódex szinte nem tartalmaz úgy rendelkezést, hogy az valamilyen szinten ne érintené, vagy kapcsolódna az AEO-engedélyhez. „Minden vámeljárásban, engedélymegszerzésben, a nyújtandó biztosíték összegében vagy akár a szankcionálás során, hatalmas előnyt élvez az, aki rendelkezik AEO-engedéllyel” – hívta fel a figyelmet Falcsik István, az RSM Hungary vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadás üzletágának vezetője a legfrissebb blogbejegyzésében.

Az AEO néhány, a társaságok számára legfontosabb előnye például, hogy „alanyi jogon” megszerezhető az importáfa-önadózási engedély, függetlenül az előző évben teljesített forgalmi adatoktól. Szintén alanyi jogon megszerezhető az áfabiztosíték-nyújtás alóli mentesség. A jövedéki tevékenységet folytató (megbízható adós minősítésű) gazdálkodóknak csak 50 százalék összegű jövedéki biztosítékot kell nyújtaniuk; könnyebb a hozzájutás az egyszerűsített eljárásokra vonatkozó vámhatósági engedélyekhez. Ezenkívül a vámtevékenységekhez kapcsolódó összevont biztosíték összege pedig 0 százalékra csökkenthető.

Potenciálisan érintettek, ezért érdemes AEO-ot kérniük a fuvarozással, szállítmányozással, valamint egyéb logisztikai szolgáltatással foglalkozók, de sokat segít az engedély a termék-előállítást végző, valamint export- és importforgalmat bonyolító gazdálkodóknak is. Az AEO engedélyezési eljárása nem egyszerű és nem is rövid folyamat, azonban jól előkészített és koordinált keretek között egy AEO-projektekben járatos szakemberrel a folyamat hatékonyan végigvihető.

A megbízható gazdálkodóknak az EKAER is egyszerűbb
Még inkább megéri a vámszabályok szerint tisztességesnek, ún. engedélyezett gazdálkodónak lenni. Ugyanis az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) is könnyít a tisztességes, az egész EU területén megbízhatónak minősülő engedélyezett gazdálkodó kötelezettségén. Már ma lényegesen kevesebb adat megadásával kérhet közúti fuvarjaira EKÁER számot.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor