Van az a pénz – Mercedest gyártanak Moszkvában

2019. április 06. szombat - 18:11 / piacesprofit.hu
  •    

Moszkva közelében a héten megkezdték Mercedes-személyautók gyártását. Elsősorban a főváros fizetőképes lakóinak készülnek az E-osztály drága limuzinjai és a divatos terepjárók.

A Daimler 2013 óta tárgyalt a gyár felépítéséről. Akkor, amikor még úgy tűnt, Oroszország lesz a legnagyobb európai autópiac. Abban az évben 2,8 millió személykocsit és könnyű áruszállítót adtak el az óriási országban, de 10 évvel később már csak 1,8 milliót, mert nőtt a forgalmi adó, csökkent az olajár, és ezzel – immár ötödik éve – a jövedelmek. Az orosz piacon egyébként a Lada, a Kia és a Hyundai vezet, a Mercedes évi 38 000 eladással a 15. helyen áll.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A 260 millió eurós beruházással épült üzem ezer munkahelyet jelent, és évi 25 000 kocsit tud kibocsátani. Az orosz kormány az alkatrészekre kivetett magas vámokkal, a gyárépítések támogatásával már hosszabb ideje törekszik a hazai autóipar kiépítésére. A Mercedes Nyizsnij-Novgorodban kis áruszállítókat gyárt, a Volkswagen Kalugában, a BMW Kalinyingrádban épített már gyárat. A következő az Opel lesz.

Nicsak, mire jó (még) a bitcoin
Oroszország bitcoinba fektethet, hogy csökkentse az ellene hozott gazdasági szankciók hatását, jelezte egy moszkvai közgazdász.

A Mercedes-gyáravatón Peter Altmeier, német gazdaságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a gépjárművekre nem vonatkoznak az Oroszország elleni szankciók. Vlagyimir Putyin elnök, aki korábban Mercedes S 600 Pulmann limuzinokon járt, tavaly óta a hazai gyártású luxuskocsin, az Auruson. Az Aurus üzemét a Mercedes egyik volt vezetője irányítja, a motort a Porsche fejlesztette.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)