Van, aki későn kel, mégis aranyat lel

2017. július 29. szombat - 07:30 / piac-profit.hu
  •    

A későnkelés nem feltétlenül kedvez a sztenderd üzleti gyakorlatnak, de nem kizáró oka a sikerességnek. A közmondással ellentétben, nemcsak az lel aranyat, aki korán kel. Íme néhány példa.

Több kutatás is igazolta már korábban, hogy a kiemelkedően sikeres, gazdag emberek többsége koránkelő. Küldetéstudattal eltelve ébrednek és már a kora reggeli órákban elkezdenek edzeni vagy átolvasni az újságokat. (Egyébként a magyarok többsége is koránkelő.)

De azok mellett is szól valami, akik egyszerűen nem tudják rávenni magukat, hogy korán keljenek ki az ágyból. Egy spanyol kutatás kimutatta, hogy az éjjeli bagoly típusok intelligensebbek, egy olasz kutatás szerint pedig kreatívabbak, mint a nappali ébrenléthez szokott embertársaik. Vannak példák befutott emberekre, akik sikereik csúcsán is megőrizték ama szokásukat, hogy szeretnek későn kelni. Vegyünk sorra néhányukat.

Menedzseljük saját energiakészletünket!
Az energiánk menedzselése a kulcs a jó közérzethez, és a kiegyensúlyozott teljesítményhez. Szakértőnk, Vass Andrea coach tippeket ad, hogyan javíthatjuk energiaszintünket.

Jonah Peretti, a Buzfeed vezérigazgatója 8.30-kor kel, ami nem is számít annyira kései időpontnak, viszont az amerikai üzleti életben akkor már mindenki nagyban megválaszolta az esti emailek egy részét, átnézett dokumentumokat, sőt akár még telefonbeszélgetéseket is lebonyolított. Peretti átnézi az újságokat (az üzleti és a sport rovatot, mert felesége a The New York Times többi részét lenyúlja), aztán felszáll a metróra New York-ban.

Bill de Blasio, New York főpolgármestere “nem egy reggeli típus”, vallotta be a kampánya során. “Szerintem át kellene orientálni a társadalmunkat arra, hogy sokáig vagyunk fenn. De nem hiszem, hogy ez megtörténne.” Állítólag reggel 9-kor már a konditeremben edz, de ezt sem jószántából. Elődje, Michael Bloomberg már hajnali 5-kor futni indult, Rudolph Guliani pedig pontban 8-kor rutinosan értkezleteket tartott a beosztottjainak.

Pharell Williams (fotó: Flickr/Daniel Gregory)

Pharell Williams
(fotó: Flickr/Daniel Gregory)

Winston Churchill ugyan 7.30-kor kelt, de a délelőtti műszakot az ágyban nyomta le. Tizenegyig ki sem szállt a párnák közül. Nekilátott bőséges reggelije elfogyasztásához, átolvasta a napilapokat, a leveleit, behívatta a titkárnőit, elkezdett diktálni nekik leveleket és memókat, majd csak 12 óra előtt nem sokkal ment el fürödni.

Aaron Levie, a digitális tárhelyeket kínáló Box vezérigazgatója 10 órakor ébred és még az ágyban nekilát emailjei átnézését, mert azt szereti, ha meg tudja válaszolni a lényeges üzeneteket és kitörli a felesleges emaileket, mielőtt beállít a munkahelyére. Erre legalább 30 perce megy rá.

Támogató és hátráltató szokásaink
Nem elég egy motiváló cél, ha nem társul hozzá a meggyőződés, hogy ezt képesek is vagyunk megvalósítani. A minket támogató vagy akadályozó gondolkodásmódról, meggyőződéseinkről, hiedelmeinkről, átkeretezésről ír szakértőnk.

Alexis Ohanian, a Reddit társalapítója a macskáját használja ébresztőóraként. A házi kedvenc ugyanis felkelti, mert ételt akar. Ohanian hajnali kettőkor tér nyugovóra, és “igyekszik” 10-re magához térni.

Karl Lagerfeld, a 83 éves német származású divattervező, aki 1983 óta a Chanel, 1965 óta a Fendi dizájnere, hét órát alszik, akármi is történjen. “Ha kettőkor megyek aludni, akkor kilenckor kelek, ha éjfélkor, akkor hétkor. Nem kelek fel korábban, a ház is széteshet, de én akkor is hét órát alszom”, nyilatkozta a Harper’s Bazaarnak. Éjszakai kényelmét hosszú póló szolgálja, aminek poplin imperial nevű anyagból kell készülnie. Lagerfeld csak ebben tud jól aludni.

Pharrell Williams, aki nemcsak zenész és lemezproducer, hanem a Bionic Yarn nevű textilgyártó révén vállalkozó is, egy fontos dolgot csinál, amikor kinyitja a szemét: “Köszönetet mondok az úrnak”. De erre nem kerül sor délelőtt 9 óra előtt. Viszont ébresztőóra nélkül ébred, magától.
Aztán zuhanyozni megy, ahol gyakran a legjobb gondolatait kapja. (Albert Einstein is erről volt híres.) Dalai is születtek már zuhanyozás közben. Ha elkésik valahonnan, annak nem a közlekedési dugó, hanem a hosszú zuhanyozás az oka.

Esti ihlet
Az írók is szerettek sokáig szunyálni. Gustave Flaubert 10-kor hívatta a cselédeit, Gertrude Stein is tízkor ébredt (s kávét is csak az orvosa tanácsára ivott, pedig nem volt kedve hozzá), James Joyce a gondolataiba merülve heverészett 11-ig, Hunter S. Thompson (Félelem és reszketés Las Vegasban) általában reggel nyolckor feküdt le, délután háromig bóbiskolt, s csak éjfélkor kezdett irogatni, William Styron (Sophie választása) délután egykor ébredt, fél óra múlva ebédelt, egy kicsit gondolkodott, zenét hallgatott, majd délután négykor ült neki a munkájának, miközben nyakalta a koktélokat. Este nyolckor megvacsorázott, majd hajnali háromig írt.