Van aki jól jár az új közbeszerzési törvénnyel

2015. november 12. csütörtök - 12:06 / PP/MTI
  •    

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) körében megszűnik a közbeszerzési hirdetmények ellenőrzési díja, a jogorvoslati díj pedig a felére csökken, ezzel is ezt a szférát támogatja az új közbeszerzési törvény.

olcsóbb lehet a kkv-knak a közbeszerzés

Kép: Pixabay

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint minden ajánlattevőt segítiaz új törvénybe foglalt nyilatkozati elv: a jövőben nem kell közjegyzői okiratba foglalni a kiírási követelményeknek való megfelelésről szóló nyilatkozatokat, elegendő lesz az egyszerű nyilatkozat, amely olcsóbbá teszi az eljárásokat. (A kkv-knak is meg kell ismerkedniük a közbeszerzési törvénnyel, mert nem ők sem fogják megúszni!)

„Az új törvény a minőséget állítja előtérbe. Ennek mutatója lehet az ajánlattevő által foglalkoztatott kvalifikált alkalmazottak száma, a beépíteni kívánt anyagok minősége, de a kedvezőbb üzemeltetés is. Emiatt az építési költség mellett a tízéves üzemeltetési költséget is figyelembe veszi az ajánlatkérő az értékelésnél és ezek alapján állítja rangsorba az ajánlatokat” – mondta a szakember.

(Az üzleti titok fogalma is változik az új törvényben.)

A hazai értékhatárok között kiírt közbeszerzéseknél nem kell meghatározni a kkv-k alkalmassági feltételeit, mivel az ajánlatkérő úgyis csak az általa alkalmasnak ítélt vállalkozókat hívja meg ajánlattételre. Ebben az eljárásrendben új elem az, hogy a három, illetve négy ajánlattevőt felkérő felhívásokat közzé kell tenni a hatóság honlapján. „Ezt látva, az ajánlattételre meg nem hívott kkv-k is tehetnek ajánlatot. A versenyt ez a módosítás is növeli” – tette hozzá Rigó Csaba Balázs.

Az új közbeszerzési törvény – az uniós szabályoknak megfelelően – kötelezővé teszi az e-közbeszerzés megteremtését. Első lépcsőben 2017. április 18-ig az állami szervezet ajánlatkérőknek, majd 2018. október 18-ig valamennyi ajánlatkérőnek elektronikusan kell intéznie a közbeszerzést.

Apró gond van az új közbeszerzési törvénnyel
Bár 2015. november 1-én hatályba lépett az új közbeszerzési törvény, és az alkalmazásához szükséges legfontosabb végrehajtási rendeletek is kihirdetésre kerültek, egyenlőre mégsem indítható olyan uniós értékhatár alatti eljárás, amelyhez hirdetmény közzététele, vagy összefoglaló tájékoztatás megjelentetése lenne szükséges.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek