Van, aki átveszi a leveleit? Be kell jelenteni

2017. február 02. csütörtök - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az adózás rendjéről szóló törvény idei változásainak következtében szükségessé vált a székhelyszolgáltató adatainak jelentése a Nemzeti Adó és Vámhivatal felé – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország.

postaládák

Kép: Piaxabay

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint székhelyszolgáltatónak az minősül, aki az adózó megbízásából gondoskodik az adózó üzleti és hivatalos iratainak munkaidőben történő átvételéről, érkeztetéséről, megőrzéséről, rendelkezésre tartásáról, valamint a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítéséről, így különösen a cég székhelyéhez és a cégiratokhoz kapcsolódó hatósági kényszerintézkedések tűréséről. A törvény idén hatályba lépett változása értelmében az ilyen szerződő partnert be kell jelenteni a NAV felé – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország hírlevele.

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján a következő adatokat kell bejelenteni székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén:

  • a székhelyszolgáltató elnevezése,
  • a székhelyszolgáltató székhelye,
  • a székhelyszolgáltató adószáma,
  • a székhely-szolgáltatási jogviszony (megbízás) kezdő időpontja és
  • a székhely-szolgáltatási jogviszony (megbízás) befejező időpontja (amennyiben határozott időtartamra jön létre a szerződés)

A meglévő szolgáltatás igénybevételéről január 15-ig kellett bejelentéssel élni, azonban az újonnan kötött szerződések esetében a jogviszony létrejöttétől számított 15 napon belül meg kell tenni a bejelentést!

Az adózói minősítés rendszerében is szigorúbb elbírálásban részesülnek azok az adózók, akik székhelyszolgáltatóhoz vannak bejegyezve. Az állami adó- és vámhatóság kockázatos adózónak minősíti azt a felszámolás, végelszámolás alatt nem álló, cégjegyzékbe bejegyzett adózót vagy áfaregisztrált adóalanyt, amely székhelye székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve és az adóigazgatási eljárás akadályozása miatt jogerősen mulasztási bírságot szabtak ki terhére a tárgyévben vagy az azt megelőző három évben.

Hat nyalánkság az idei áfaszabályokban
A sokat emlegetett áfacsökkentés mellett az idei évre vonatkozó új áfaszabályokban találni néhány igazi érdekességet is. Tudta, hogy egyes esetekben az autó alvázszámát is be kell írnia az áfabevallásba? Vagy hogy a kávét 18, az ír kávét viszont csak 27 százalékos áfával lehet árusítani? Hogy a friss tej 5, míg az dobozos tej 27 százalékkal adózik? Összeszedtük a legérdekesebb szabályokat az új áfatörvényből.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek