Van ahol, még mindig olcsóbbak a lakások

2016. szeptember 25. vasárnap - 18:03 / piacesprofit.hu
  •    

Tavaly mintegy 16 ezer adásvétel történt a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyék alkotta régióban. Ez a szám 2013 óta dinamikusan emelkedik, ám még mindig 30 százalékkal elmarad a válság előtti szinttől, amikor 23 ezer lakás talált új tulajdonosra Dél-Alföldön.

haz_kezben

Kép: FreeDigitalPhotos.net/smarnad

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője közel 19 ezer lakás-adásvételre számít a Dél-Alföld megyéiben 2016 év végéig, ami 18 százalékos növekedést jelenthet tavalyhoz képest. A legtöbb adásvétel idén is a megyei jogú városokban várható. A legnagyobb mértékű növekedést az Otthon Centrum elemzői Szegeden várják, míg a kisebb központtal rendelkező járások esetében 10 százalék alatti tranzakciószám-emelkedéssel számolnak a tavalyi évhez képest.

A legtöbb tranzakció a régió legnagyobb városaira jellemző. Szegeden tavaly 3400 adásvételt regisztráltak, amely a város lakásállományának 4,2 százalékát érintette. Kecskeméten a 2015-ben eladott 1800 lakás a város lakásállományának 3,5 százalékának felel meg. A városokban jellemzően a régió átlagánál nagyobb, míg a községekben az átlagosnál alacsonyabb forgás volt jellemző. Ettől azonban eltérések is tapasztalhatóak; nagyobb forgás volt jellemző például Kéleshalom és Örménykút településekre, ahol a lakásállomány több mint 5 százaléka cserélt gazdát tavaly. Egy százaléknál kisebb forgás döntően az 1000 főnél kisebb településekre volt jellemző. Jól látható, hogy a település mérete jelentős hatással van az ingatlanforgalom alakulására.

Ötödével drágulnak a lakások

A tranzakciók 2016 I. féléves adatai alapján a téglalakások, illetve családi házak Szegeden a legdrágábbak (átlagosan 220 ezer Ft/m2) és Békéscsabán a legolcsóbbak a megyeszékhelyek közül (158 és 102 ezer Ft/m2). Békéscsabán és Szegeden átlagosan 150 ezer Ft/m2 áron lehetett panellakást venni. Kecskeméten ennél többet, átlagosan 190 ezer forintot fizettek egy panellakás négyzetméteréért az idei évben. A városok többségét 100–150 ezer forint közötti fajlagos ár jellemezte idén, ám kisebb városokban ennél alacsonyabb értékek is előfordultak. A kisebb településeken a fajlagos árak nem érték el ezeket az értékeket.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint idén várhatóan tovább emelkednek az árak. Nagyobb mértékében a lakások, míg a családi házak áraiban 5 százaléknál kisebb mértékű drágulás várható. Legnagyobb emelkedésre főként a Szegeden és Kecskeméten élők számíthatnak, ahol a lakások árai akár 10-20 százalékkal drágulhatnak, míg a kisebb településeken 5 százalék alatti emelkedés valószínűsíthető.

Bombaüzlet a lakás: de nem csak Budapesten
Kecskemét az a kivételes vidéki város, ahol – elsősorban egy jelentős autóipari beruházásnak köszönhetően – még a válság évei alatt sem torpant meg ingatlanpiac. A helyzet azóta is hasonló, sőt a kilátások tovább javultak. A szakértők szerint akár befektetési céllal is érdemes itt lakást vásárolni, főleg mert néhány kivételes új építésű projekt remek lehetőséget kínál erre.