Van ahol, még mindig olcsóbbak a lakások

2016. szeptember 25. vasárnap - 18:03 / piacesprofit.hu
  •    

Tavaly mintegy 16 ezer adásvétel történt a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyék alkotta régióban. Ez a szám 2013 óta dinamikusan emelkedik, ám még mindig 30 százalékkal elmarad a válság előtti szinttől, amikor 23 ezer lakás talált új tulajdonosra Dél-Alföldön.

haz_kezben

Kép: FreeDigitalPhotos.net/smarnad

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője közel 19 ezer lakás-adásvételre számít a Dél-Alföld megyéiben 2016 év végéig, ami 18 százalékos növekedést jelenthet tavalyhoz képest. A legtöbb adásvétel idén is a megyei jogú városokban várható. A legnagyobb mértékű növekedést az Otthon Centrum elemzői Szegeden várják, míg a kisebb központtal rendelkező járások esetében 10 százalék alatti tranzakciószám-emelkedéssel számolnak a tavalyi évhez képest.

A legtöbb tranzakció a régió legnagyobb városaira jellemző. Szegeden tavaly 3400 adásvételt regisztráltak, amely a város lakásállományának 4,2 százalékát érintette. Kecskeméten a 2015-ben eladott 1800 lakás a város lakásállományának 3,5 százalékának felel meg. A városokban jellemzően a régió átlagánál nagyobb, míg a községekben az átlagosnál alacsonyabb forgás volt jellemző. Ettől azonban eltérések is tapasztalhatóak; nagyobb forgás volt jellemző például Kéleshalom és Örménykút településekre, ahol a lakásállomány több mint 5 százaléka cserélt gazdát tavaly. Egy százaléknál kisebb forgás döntően az 1000 főnél kisebb településekre volt jellemző. Jól látható, hogy a település mérete jelentős hatással van az ingatlanforgalom alakulására.

Ötödével drágulnak a lakások

A tranzakciók 2016 I. féléves adatai alapján a téglalakások, illetve családi házak Szegeden a legdrágábbak (átlagosan 220 ezer Ft/m2) és Békéscsabán a legolcsóbbak a megyeszékhelyek közül (158 és 102 ezer Ft/m2). Békéscsabán és Szegeden átlagosan 150 ezer Ft/m2 áron lehetett panellakást venni. Kecskeméten ennél többet, átlagosan 190 ezer forintot fizettek egy panellakás négyzetméteréért az idei évben. A városok többségét 100–150 ezer forint közötti fajlagos ár jellemezte idén, ám kisebb városokban ennél alacsonyabb értékek is előfordultak. A kisebb településeken a fajlagos árak nem érték el ezeket az értékeket.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint idén várhatóan tovább emelkednek az árak. Nagyobb mértékében a lakások, míg a családi házak áraiban 5 százaléknál kisebb mértékű drágulás várható. Legnagyobb emelkedésre főként a Szegeden és Kecskeméten élők számíthatnak, ahol a lakások árai akár 10-20 százalékkal drágulhatnak, míg a kisebb településeken 5 százalék alatti emelkedés valószínűsíthető.

Bombaüzlet a lakás: de nem csak Budapesten
Kecskemét az a kivételes vidéki város, ahol – elsősorban egy jelentős autóipari beruházásnak köszönhetően – még a válság évei alatt sem torpant meg ingatlanpiac. A helyzet azóta is hasonló, sőt a kilátások tovább javultak. A szakértők szerint akár befektetési céllal is érdemes itt lakást vásárolni, főleg mert néhány kivételes új építésű projekt remek lehetőséget kínál erre.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor