Változhatnak a jövedéki adó szabályai

2018. május 30. szerda - 14:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az alkoholra kivetett jövedéki adó uniós szabályozásának reformját szorgalmazza az Európai Bizottság. A módosító javaslat a kisebb vállalkozások költségeinek csökkentését célozza, továbbá hozzájárul a fogyasztók egészségének hatékonyabb védelméhez.

A tervezett intézkedés azt jelenti, hogy a kis- és kézműves kistermelők (első ízben ideértve a kis méretű, független almaborfőzdéket is) hozzáférést kapnak egy új, az egész EU-ra kiterjedő tanúsítási rendszerhez, amellyel az Unió egészében alacsonyabb adómértékek mellett értékesíthetnek.

pixabay.com

pixabay.com

A fogyasztók egészségvédelmét javítani fogja az adómentességet élvező denaturált alkoholnak a hamisított italok előállításához való jogellenes felhasználása elleni fellépés is. Emellett az alacsonyabb alkoholtartalmú sörökre vonatkozó, kedvezményes adómértékkel járó küszöbérték is növekedni fog.

Adózás 2018: hogyan változott az áfa és a jövedéki adó?
Az idei adóváltozásokat bemutató sorozatunk második részében az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a népegészségügyi termékadó változásait és az idén bevezetett turizmusfejlesztési hozzájárulás változásait mutatjuk be.

Az alkohol és az alkoholtartalmú italok jövedéki adójának szerkezetére vonatkozó közös uniós szabályok több mint 25 évesek, és sürgősen aktualizálásra szorulnak annak érdekében, hogy – a közegészség védelme mellett – lépést tudjanak tartani az új technológiák és kereskedelmi fejlesztések által kínált kihívásokkal és lehetőségekkel. Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos reméli, hogy a tagállamok gyorsan és határozottan lépnek fel a felülvizsgálat során.

(eu.hu)

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek