Változás nélkül nincs növekedés

2016. március 30. szerda - 06:11 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar pénzügyi vezetők saját cégük pénzügyi kilátásait illetően a legpesszimistábbnak számítanak a régióban, ennek ellenére a bevételek és a működési nyereségráta tekintetében a közép-európai országokhoz hasonló növekedést várnak 2016-ban. Ehhez kiemelkedő prioritásként kezelik üzleti modelljük újragondolását vagy átstrukturálását.

nulla forintos bankjegy

Illetékmentes. vagy mégsem?
Kép:flickr

A Deloitte felmérése szerint a hazai pénzügyi vezetők mindössze 31 százaléka tekint optimistán vállalata pénzügyi helyzetére, ami régiós összevetésben kiemelkedően borúlátónak számít. A jelenlegi, kedvezőtlennek ítélt gazdasági helyzetük ellenére viszont a megkérdezettek 65 százaléka vár növekedést a 2016-os eladásokban.

„A magyar pénzügyi vezetők az elmúlt évhez képest jóval szerényebb GDP-növekedéssel számolnak. Ennek eredményeként a hazai pénzügyi vezetők közép-európai társaikhoz viszonyítva kisebb arányban tervezik beruházási kiadásaik növelését, így a hazai beruházások növekedésének aránya elmaradhat a közép-európai átlagtól. A külső bizonytalanság tehát továbbra is egy kiemelt kockázati tényező a hazai pénzügyi vezetők életében, azonban ennek forrása változott az elmúlt évben. Az előző évi felméréseink eredményeivel ellentétben idén már nem a gyorsan változó jogi és adózási környezet, hanem a piaci nyomásból fakadó árcsökkentés jelenti a legkomolyabb kihívást. A főbb kockázatok dobogóján ezt követik az egyre szigorodó üzleti szabályozások, valamint a társasági és adójog gyors változásai. A cégek számára ezért a belső költségeik csökkentése, valamint bevételeik növelése jelentik az elsődleges prioritást: a megkérdezettek csaknem 88%-a tervez valamilyen formában vállalati restrukturálást vagy új üzleti modell bevezetését, mellyel nem csak a hazai, hanem a nemzetközi piacon is árbevétel-növekedést szeretnének elérni” – mondta Demeter Ákos, a Deloitte Zrt. partnere tovább árnyalta a képet:

A belső finanszírozás a legvonzóbb

Habár a magyarországi cégek számára elérhető finanszírozási költségek alakulásáról megoszlanak a vélemények, a pénzügyi vezetők túlnyomó része, 81%-a gondolja úgy, hogy a vállalkozások számára könnyen hozzáférhetőek a szükséges hitelforrások.

Nagyot húz a net, mégse használjuk ki
Még ebben az évtizedben eljutunk addig, hogy az állások 90%-ának betöltéséhez szükség lesz digitális képességekre és egymillió álláshely marad betöltetlen ezek hiánya miatt. A magyar kkv-k azonban egyelőre még nem érzik a nyomást, az utolsók között kullogunk minden mutató szerint. Ideje feljebb lépni!

A banki hitelfelvétel megítélése a tavalyi évhez képest nem változott: napjainkban a pénzügyi vezetők 40%-a tartja ezt vonzó lehetőségnek, ugyanakkor tőkefinanszírozást csupán a válaszadók 25%-a választana. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy 68%-uk inkább „befelé fordul”, és a belső finanszírozási formát tartja vonzónak.

„A jelenleg instabil gazdasági környezet rosszul hatott a vállalatok kockázatvállalási hajlandóságára is. 2016 folyamán a magyar cégek 77%-a várhatóan nem vállal nagyobb kockázatot, amely hozzáállás a felmérésben résztvevő más régiós országokra is jellemző, bár némileg kisebb mértékben” – tette hozzá Demeter Ákos.

Tehetségekből nincs hiány

A hazai pénzügyi vezetők csupán 19%-a számít vállalatuknál munkaerő-bővülésre 2016 során, ugyanakkor 70 százalékuk szerint pedig idén sem lesz pénzügyi területen szakértői munkaerőből hiány, amely arány régiós szinten kimagasló.

Ha mégis meg kell határozni, mely területen van leginkább hiány, akkor elmondható, hogy a középvezetői szint számít idén is a legkritikusabbnak (58%), de az előző évekhez képest jelentősen megnőtt azon válaszadók száma is, akik szerint a tehetséges pályakezdő dolgozók felkutatása egyre komolyabb problémát jelent most, és jelenthet a jövőben.

Nagyobb profitra számítanak a kkv-k
A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredményvárakozásai nagymértékben javultak, átlagosan 4,8%-os árbevétel és 3,2%-os eredménynövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Árbevételük idei alakulását tekintve a mikrovállalkozások, a profitot nézve azonban a középvállalkozások a legoptimistábbak.