Vállalkozót faragnának a fiatalokból

2016. január 27. szerda - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Elindult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program a közép-magyarországi régióban az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében. A Vállalkozz itthon, fiatal! elnevezésű projekt célja új egyéni vagy mikrovállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemléletű 25 év alatti fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására, valamint pénzügyi támogatás nyújtása a vállalkozás induló költségeihez.

elmélet helyett gyakorlat kell

Kép: EU

„A program keretében a fiatalok képzést, illetve szakmai tanácsadást kapnak üzleti tervük összeállításához, az elfogadott tervvel rendelkezők pedig 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak” – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

A fiatalok foglalkoztatásának növelése és munkanélküliségi rátájuk csökkentése érdekében az Európai Unió 2013-ban létrehozta az Ifjúsági Garancia Rendszert, amely különböző eszközökkel támogatja a fiatalok munkába állását, és amelyhez Magyarország is csatlakozott. Tavaly elindult az aktív munkaerőpiaci program; a projektet megvalósító kormányhivataloknak és járási hivataloknak 2017 végéig legalább 40 ezer fiatalnak kell garanciát biztosítaniuk, azaz bértámogatással segíteni elhelyezkedésüket vállalkozásoknál, vagy biztosítani számukra piacképes szakképesítés megszerzését. A hároméves program első évének végéig a kitűzött cél több mint fele teljesült, 23 ezer fiatal számára biztosították a garanciát – emelte ki az államtitkár. (A vállalkozásoknak egyébként elsősorban nem támogatásokra lenne szüksége, itt elolvashatja, inkább mit várnának a kormánytól a vállalkozók!)

Az Ifjúsági Garancia Rendszer része a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program, valamint az idei év első félévében meghirdetendő gyakornoki program is. Ez utóbbi keretében azok a kis- és középvállalkozások kaphatnak majd támogatást, amelyek vállalják, hogy 25 év alatti, szakképesítéssel rendelkező pályakezdőt alkalmaznak.

Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója szerint a Vállalkozz itthon, fiatal! program első részében felkészítik a 18-25 éves, a felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 25-30 éves fiatalokat üzleti tervük elkészítésére. A második komponens keretében juthatnak a 3 millió forintos tőkéhez, 10 százalékos önrész mellett.

Az ügyvezető igazgató ismertette, az előző program során 3500 fiatal szeretett volna bekapcsolódni csak a központi régióban. A kiválasztási eljárások után közülük 347-en kerültek be a képzésbe, és végül csaknem 200 vállalkozás jutott pénzügyi támogatáshoz a közép-magyarországi régióban. A jelenlegi program során a központi régióban mintegy kétezer fiatal jelentkezését várják, 500 jelentkezőnek szeretnék biztosítani a bekapcsolódás lehetőségét a képzési programba, és legalább 330-an kaphatnák meg a pénzügyi támogatást; a rendelkezésre álló keret itt 1 milliárd forint.

Építsen karriert a hobbijából!
A hobbijából szeretne megélni? Szeretné kézbe venni saját karrierjének alakulását? Mielőtt belevágna a saját üzlet kialakításába és feladja a napi munkáját, győződjön meg róla, hogy álmai reális bevételt is tudnak termelni, ha saját főnöke lesz. Gyermekkori vágyainkat álomszerű megélni, évekig szövögetett terveinket jó látni, ahogy valósággá válnak. De ahhoz, hogy ez a lufi nehogy kipukkadjon, fogadjunk meg néhány jó tanácsot.