Valaki félrenyomott és bezuhant a font

2016. október 07. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Hajnalban összeomlott az angol font árfolyama az ázsiai kereskedésben. Rövid időn belül 6 százalékot zuhant a dollárral szemben, amelyre 1987 óta nem volt példa. Ráadásul a jelenlegi szintet utoljára és akkor is csak átmenetileg 1985-ban láthattuk.

 

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

Komolyabb eladási hullám volt hajnalban a fontban. Pár perc leforgása alatt 6%-ot zuhant a brit fizetőeszköz a dollárral szemben. Hajnalban kicsi a likvidiás a piacon, a nagy mozgást egy automata kereskedési rendszer, esetleg kereskedői elütés, illetve a kiütődő stop-lossok okozhatták. Persze fundamentális okai is vannak a gyengülésnek, az elmúlt napokban már nagyot zuhant a GBP/USD árfolyama és jelenleg már 1985 óta nem látott szinten tartózkodik a devizapár.

Piaci megfigyelők szerint megint a „flash crash” jelenségnek lehettünk tanúi, amit az algoritmizált (számítógépes) kerekedés okozott. Számos „stop loss” megbízás teljesült egy kritikus szintnél rövid idő alatt, amely újabb „stop loss” megbízásokat indukált. Mindenesetre, mostanra normalizálódott a helyzet és „már csak” 1,3 százalék a csökkenés.

A negatívabb nemzetközi hangulatnak köszönhetően enyhe csökkenést várunk ma a DAX-ban, míg a BUX index esetében oldalazásra számítunk – vélekedtek az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

USA

Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés, a kezdeti esés után napközben javult a hangulat, de így is nulla közelében zártak a piacok (Dow Jones -0,07%, S&P500 0,05%, Nasdaq -0,17%). A Tesla 3,6%-ot zuhant a tegnapi kereskedésben, miután a Goldman Sachs leminősítette a társaságot és a korábbi 240 dollárról 185 dollárra vágta vissza a célárfolyamot. A Wal Mart szintén 3% feletti mínuszban zárt, a befektetőknek nem tetszett, hogy jövőre gyenge évet vár a társaság.

A Twitter tegnap 20%-os mínuszban fejezte be a napot, egy internetes oldal szerint sem az Apple, sem a Google, sem a Walt Disney nem tervezi jelenleg, hogy ajánlatot tegyen a Twitter-re. Ma délután érkeznek a szeptemberi munkaerőpiaci adatok. Az előző havi 151 ezres bővülés után most 172 ezres bővülést várnak az elemzők a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számában.

Európa

Mérsékelt csökkenés jellemezte az európai piacokat. A FTSE100 0,5%-ot a DAX és a CAC40 0,2%-ot csökkent. Joseph Stiglitz Nobel díjas közgazdász szerint csak idő kérdése, hogy az eurózóna szétessen. Elsősorban Olaszország kiválására számít a közgazdász. Szerinte a németek által elvárt fiskális szigor sem segít az eurózónának, véleménye szerint praktikusabb lenne az euró helyett 2 devizát bevezetni.

Újabb áldozata van a légitársaságok öldöklő árversenyének, profitwarning-ot tett közzé az easyJet. A számára kedvezőtlen helyzet miatt csaknem 30%-kal 490-495 millió font közé csökkentette profit előrejelzését a brit központú cég. A légitársaság számára a font gyengülése és az árverseny is negatívan hatott.

Olaj, arany

Elérte Florida partjait a Matthew nevű hurrikán, és ezzel megközelítette a mexikói öbölt is. Az elmúlt időszakban némileg enyhült a hurrikán, mely Haitin több száz halálos áldozatot követelt. A hurrikán, a csökkenő amerikai olajkészletek és az OPEC megállapodás együttes hatására már 50 dollár fölé emelkedett a WTI típusú kőolaj árfolyama.

1252 dollárig, a 200 napos mozgóátlag alá esett az arany árfolyama. Az erősödést a növekvő amerikai kamatemelési valószínűség és az EKB eszközvásárlási programjával kapcsolatos kommentárok váltották ki. Az elmúlt napok meredek esését követően kezd technikailag túladottá válni a nemesfém.

Devizák

A közös fizetőeszköz ereje nem tartott sokáig, tegnap már a dollár vette át a vezető szerepet az EUR/USD devizapárban. Már napközben fontos támaszok estek el, kitört lefelé az árfolyam a szűkülő alakzatból és egyúttal a 200 napos mozgóátlag is elesett. A hajnali kereskedésben is folytatódott a dollár erősödése, és az 1,112-nél található támaszig esett az árfolyam. Alatta pedig 1,095-nél található erősebb szint. A ma délutáni munkaerőpiaci adatok után is jöhet nagyobb mozgás a devizapárban.

A forint már hatodik kereskedési napja erősödik töretlenül az euróval szemben. Tegnapelőtt esett el a 305,3-as támasz, amely teret nyitott a további forinterősödés előtt. A hajnali órákban már 303-nál is járt az árfolyam, támaszt a 300-as lélektani szint jelent.

Távol-Kelet

A hajnali font összeomlás nem igazán zavarta meg az ázsiai kereskedést. A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot csökkent. A Citi elemzése szerint a következő 6-12 hónapos távon a japán jen erősödhet a dollárral szemben, ez pedig negatívan hathat a japán részvényekre is. Ezért a japán részvények alulsúlyozását javasolja az elemzőház.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a kínai devizatartalék, ami arra utal, hogy a jegybanknak aktív volt a piacokon. Szeptemberben 18,79 milliárd dollárral csökkent a devizatartalék, míg augusztusban csak 15,89 milliárd dollár volt a csökkenés.

Úgy tűnik a Samsung-ot nem nagyon viselte meg a telefonok visszahívása. A szeptemberrel záruló negyedévben a cég operatív eredménye 5,5%-kal 7800 milliárd wonra növekedett, így felülmúlta a 7580 milliárd wonos piaci várakozásokat.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”