Vagyonokat bukik a Bayer a rákkeltő vegyszer miatt

2019. május 14. kedd - 18:12 / piacesprofit.hu
  •    

Kétmilliárd dolláros kártérítést ítéltek meg Amerikában egy, a glifozát nevű gyomirtótól rákban megbetegedett házaspárnak. A vegyszer gyártóját, a német Bayer konszernt sok ezer további, hasonló per fenyegeti.

A Bayer tavaly vásárolta meg az amerikai Mosantótól a glifozát üzletágat, 60 Mrd dollárért. Az üzlet ráfizetésnek bizonyulhat, mivel csak eddig több mint 13 400 kártérítési pert indítottak a Bayer ellen az Egyesült Államokban.

Fotó: Flickr/Pamela Link

Fotó: Flickr/Pamela Link

Az eddig befejezett harmadikban az esküdtszék példátlan, 2 Mrd dolláros kártérítést ítélt meg egy házaspárnak, akik több mint 30 éven át használták a gyomirtót, és attól mirigyrákban betegedtek meg. A kártérítési ítélet azért volt ilyen magas, mert azt elrettentőnek szánják.

Egy előző perben az ugyancsak rákbeteg károsultnak 289 millió dolláros kártérítést ítélt meg az

Rákot okozhatnak a hamis növényvédők: mire figyelj a vásárlásnál?
A hazánkban forgalomba kerülő növényvédő szerek közel egyötöde lehet hamisított vagy illegális eredetű a növényvédő szert használó magyar gazdák szerint. A gazdasági veszteségeken túl az ilyen szerek nemcsak hogy súlyosan károsíthatják a fogyasztók egészségét, de környezetromboló hatásuk sem elhanyagolható.

amerikai bíróság, majd az összeget a fellebbviteli eljárásban 78 millióra csökkentették. A másik perben 81 milliót ítéltek meg.

A Bayer – többek között az amerikai Környezetvédelmi Hatóságra hivatkozva – azzal védekezett, hogy szakszerű alkalmazás esetén a glifozát nem okoz egészségkárosodást. A cég ellen már több, mint 13 400 hasonló kártérítési keresetet indítottak az Egyesült Államokban. Jogászaik most mérlegelik, ne próbálkozzanak-e peren kívüli egyezségekkel, mert hasonló, nagy összegű ítéletek fenyegetnek. A glifozát-ügy megrendítette a cég elnök-vezérigazgatója, Werner Baumann helyzetét, a részvényesek a legutóbbi közgyűlésen nem fogadták el beszámolóját. A Bayer részvénye az ügy miatt már csaknem 40 százalékot veszített értékéből.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor