Vágtató iparágak, új üzleti modellek

2017. október 26. csütörtök - 07:30 / kfarkas
  •    

Felgyorsult a technológiai fejlődés, már ahhoz is versenyt kell futnunk, hogy megőrizhessük a pozícióinkat, a lemaradókat könyörtelenül elsodorja a holnap – ebben minden felszólaló szakértő egyetértett a Piac & Profit által szervezett „K+F és Innováció – 2018” konferencián.

Minden évben összehívjuk az e témáért felelős kormányzati szervezeteket, intézményeket, a K+F-ben, innovációban érdekelt üzleti szereplőket, külön megszólítva a startupokat és a spin-off-okat, valamint az innovátorokat, feltalálókat, a befektetőket és az e célra rendelkezésre álló támogatások, források, pályázatok témagazdáit, információkkal, tanácsokkal rendelkezőket, hogy a K+F hazai helyzetéről, az innovatív vállalatokról és az előttük álló finanszírozási és pályázati lehetőségekről tájékozódhassunk.

Ebben az évben a vágtató ICT-iparágról, a platform alapú új üzleti modellekről, az élenjáró járműipari fejlesztésekről, a robotok beépüléséről az üzleti tevékenység minden területére, a startupformációk burjánzásáról, és még sok érdekes trendről tartott előadást 18 előadó, három helyszínen a Piac & Profit „K+F és Innováció – 2018 ­- A technológiai alapú gazdaság világa” című konferenciáján, a budapesti Sugár Üzletközpont Rendezvénykomplexumában.

innováció ábra

Kép: PP archív

Nyitőelőadásában Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) innovációs és általános elnökhelyettese a fejlesztésre, innovációra, annak széles körű elterjesztésére elérhető kormányzati támogatások rendszerét mutatta be hallgatóinknak. Ezután Urbán László, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeket és kockázatokat boncolgatta.

Az innovatív cégeknek nem elhanyagolható kérdésről, a szellemi tulajdon jogi védelmérl, a védjegyeztetés intézményéről, illetve az innováció jogi támogatásáról beszélt Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke.

Hová tart a világ? – tette fel a kérdést Vityi Péter, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének alelnöke, a technológia alapú gazdaság térnyerése, és az infokommunikáció fejlődésében végbement hatalmas fordulatokat elemezve. Szammer István, az Autopro.hu főszerkesztő-ügyvezetője az autóipar mint húzóágazat jövőjét és lehetőségeit vette sorra a technológiai fejlesztések tekintetében, külön kiemelve az okos, elektromos, önvezető autók térhódítását.

Nemcsak a technológiában, hanem az üzleti modellekben is radikális újdonságokat láthatunk hangsúlyozta a platform alapú üzleti modellekről tartott előadásában Dinya László, a Szegedi Egyetem egyetemi tanára. Majd Drótos György, a Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetének igazgatója a szolgáltatások terén egyre erősödő robotizációt, illetve folyamatautomatizálási lehetőségeket mutatta be, amelyeket részben a munkaerőhiány, részben a költségek csökkentésére irányuló törekvések hajtanak.

Innovációs támogatásra pályázott? Akkor ezt jó ha tudja
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyert támogatásokkal kapcsolatos tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségek teljesítése érdekében az NKFI Hivatal új kommunikációs követelményrendszert és arculati kézikönyvet határozott meg.

Az innovációmenedzsment fontosságát mutatta be Glósz Andrea, Glósz és Társa Kft. ügyvezető igazgatója előadásában. Sok esetben ugyanis a vállalkozások anélkül innoválnak, hogy felismernék a projektjükben rejlő lehetőségeket, vagy pedig olyan hibákat vétenek a folyamatok menedzselésében, amelyek megakadályozzák, hogy kiaknázzák a meglévő adózási és támogatási lehetőségeket.

A szoftvervédelem jogi aspektusairól, ennek a területnek a szabályozási különlegességeiről és a szoftverfejlesztők előtt álló lehetőségekről tartott előadást Szamosi Katalin, az SBGK Ügyvédi Iroda irodavezető-elnöke.

Hol a pénz az innovációhoz?

A konferencia második szakaszában a résztvevők szekciókra oszlottak: a fnanszírozási lehetőségek, tőkebefektetések kapcsán az aktuális forráslehetőségeket, kockázati tőkealapokat, magvető tőkét, innovációs pályázatokat mutatta be Rostás Krisztián, a Goodwill Consulting Fejlesztési Tanácsadó Kft. vezető fejlesztési tanácsadója.

Majd Nieder Jenő, a Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő befektetési igazgatója vezette be a résztvevőket a kockázati tőkebevonás mai gyakorlatába. Molnár Zoltán NRC Magyarország senior kutatója a pénzügyi innovációk hatásait fogyasztói szempontból elemezte, míg Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner partnere, és vezető tanácsadója pedig az adózási kedvezményeket vette sorra a K+F területén.

Mindennapi innováció
Újat kitalálni, fejlődni és fejleszteni jó dolog és cégmérettől, szektortól függetlenül mindenkinek szüksége lehet arra, hogy valami új dolgot vigyen bele a megszokott (és többnyire bevált) ügymenetbe. Mit jelent a mikro- és kisvállaltoknál a mindennapi innováció?

A startupoknál a kulcs?

A másik szekcióban a startupok innovációra gyakorolt szerepét vitatták meg a résztvevők. Tényleg a startupok vezetik a technológiai fejlődést vagy ez már egy lecsengőben lévő hype? – tette fel provokatív kérdését nyitóelőadásában Darvas Gergely a Thalesnano Zrt. társalapítója, a Magyar Spin-off és Start-up Egyesület alelnöke Kristóf Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Informatikai Intézetének óraadó tanára egy általa végzett kutatás eredményein keresztül mutatta be, hogy mit tanulhatnak az érett vállalatok a startupoktóll

A sharing economy és startupság összefüggéseiről a gyakorlatban Pataki Gábor, a Sharing Economy Szövetség elnöke tartott előadást, bevezetve a hallgatókat a blockchain mechanizmusok működésébe. Majd a befektetők és a startupok szövetségét elemzete jogi oldalról György Ádám, az SBGK Ügyvédi iroda ügyvédje.  Hantos Zoltán, a Magyar Tudományos–Technológiai Ipari Parkok Szövetségének elnöke pedig az ipari parkok jelenét és jövőjét elemezte a résztvevőknek.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor