Útdíj: ha nem elég a KRESZ-módosítás, kitalálnak mást

2013. augusztus 28. szerda - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

Bár az e-útdíj bevezetésével egyidőben a nehéz tehergépkocsik mozgását jelentősen korlátozták a fő forgalmi útvonalakon kívül, egyes fuvarozókat ez nem akadályozott meg abban, hogy a kisebb utakra meneküljenek a magas költségek elől. A fejlesztési minisztérium ezért újabb módokat keres, hogy visszakényszerítse őket az útdíjköteles szakaszokra.

A fejlesztési minisztérium kész megvizsgálni a forgalom gyorsforgalmi és főutakra terelésének további lehetőségeit – írta szerdai számában a Napi Gazdaság. A lap szerint a fuvarozók sok esetben a kisebb utakra “menekülnek” a magas költségek elől, bár ezt a KRESZ – e-útdíj bevezetésével egyidejűleg hatályba lépett – módosítása szigorú keretek közé szorítja.

Július elsejétől fő szabály szerint a nehéz tehergépkocsik lakott területen kívül csak autópályán, autóúton és főútvonalon közlekedhetnek. Kivételt elsősorban azok az esetek jelentenek, amikor a jármű áruszállítás, az áru fel- vagy lerakásának céljából, üzembentartója telephelyének vagy különleges felépítményű jármű esetén a felépítményével való munkavégzés helyszínének megközelítése érdekében használja a mellékutat.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) tájékoztatása szerint azonban nem tisztázott pontosan, mely utak minősülnek főutaknak. Igencsak nehezíti az eligazítást, hogy nincs országos térkép a főutakról, ráadásul sok helyen főúttá neveztek ki olyan szakaszokat, amelyek korábban nem voltak azok, hogy a díjszedést lehetővé tegyék. Bár a változtatásokkal az volt a cél, hogy a teherforgalom ne terelődhessen át a főútról az alacsonyabb rendű közúthálózatra, a költségminimalizálás jegyében, úgy tűnik, mégis sok esetben ez történik.

A korábban is zajló forgalmi adatgyűjtés és elemzés az e-útdíj bevezetését követően az új rendszer hatásainak vizsgálatára is kiterjed a minisztérium szerint, azokon a területeken pedig, ahol nagyobb arányú átterelődés mutatható ki, az adatok és tendenciák ismeretében célzott ellenőrzésekre lehet számítani. Az egyes szakaszokon jelentkező kedvezőtlen hatások a monitoring­rendszer jelzései alapján akár műszaki eszközökkel is kezelhetők és mérsékelhetők – tette hozzá a minisztérium.

MKFE: tovább kell bontani a szakaszokat
Az MKFE 41 olyan útszakaszt tárt fel, ahol elemi szakaszok további bontására van szükség. A legtöbb 10 km-nél hosszabb szakasz az alföldi települések között található, de ezeken a szakaszokon nagy számban fellelhetők fuvarozó vállalkozások telephelyei, állattartó telepek, gabonaszárító, tároló telepek, így emiatt valamennyinek további szakaszokra bontása indokolt a fuvarozó egyesület szerint. Az e-útdíj bevezetése körüli további anomáliákról itt olvashat.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor