Utazásnál érdemes figyelni: ezek a munkaszüneti napok Európában

2019. január 29. kedd - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az utazások szervezését nem lehet elég korán kezdeni, ezért az Európa Pont blogja összeállítást készített az európai munkaszüneti napokról. Érdemes figyelembe venni, melyik országban mikor vannak olyan hosszabb-rövidebb szünetek, amikor az üzletek és hivatalok zárva tartanak.

Nem mindegy ugyanis, hogyan tudunk gazdálkodni szabadnapjainkkal: érdemes figyelembe venni, melyik országban mikor vannak olyan hosszabb-rövidebb szünetek. Ilyenkor az üzletek és hivatalok zárva tartanak, így, ha utazásunkat bevásárlókörúttal kötnénk össze, ezeket a napokat kerüljük el. Ugyanakkor számos hagyományos nemzeti ünnep a hozzá kapcsolódó látványos rendezvényekkel épp utazásunk célja is lehet.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A szünnapok száma országonként változó. Sokszor függ ez az adott ország vallási, történelmi és kulturális gyökereitől. Európa legtöbb országában tartják a kereszténységhez kötődő ünnepnapokat, de ezek nem feltétlenül munkaszüneti napok.

Magyarországon például december 24. alapvetően nem munkaszüneti nap, a pünkösd és mindenszentek napja, valamint pár éve a nagypéntek viszont az. Nincs azonban szünet vízkeresztkor, illetve a keresztény ünnepek közül Jézus mennybemenetelének (május 25.), Mária szeplőtelen fogantatásának (december 8.) vagy Mária mennybevételének napján (augusztus 15.) sem, holott ezek az ünnepnapok sok európai országban szünnapnak számítanak.

Az alábbi táblázatban áttekinthető formában összeszedtük, mely országokban mely napok számítanak munkaszüneti napnak 2019-ben. Utazás előtt érdemes átböngészni!

Forrás: Európa Pont

Forrás: Európa Pont

Hosszú hétvégék Magyarországon 2019-ben

Ha a munkaszüneti nap közel van a hétvégéhez, akkor gyakran örülhetünk három- vagy akár négynapos hétvégének. 2018 ebből a szempontból a lehető legtöbbet adta, tavaly szinte minden ünnepünk a hétvégével összeköthető napra esett, és a munkanapok áthelyezésével több négynapos hétvége is volt. Idén azért ilyen sok hosszú hétvégénk nem lesz, de azért lesz egy pár – ezekkel mindenképpen érdemes kalkulálni külföldi útjainknál:

  • Március 15-17.: (péntek – vasárnap: a nemzeti ünnep péntekre esik)
  • Április 19-22.: (nagypéntektől húsvéthétfőig)
  • Június 8-10.: (szombat – hétfő: pünkösd)
  • Augusztus 17-20.: (szombat – kedd: augusztus 20. keddre esik, aug. 19. helyett 10. lesz munkanap)
  • December 24-29.: (kedd – vasárnap: 6 napos ünnepi hét, dec. 24. helyett dec. 7., dec. 27 helyett dec. 14. lesz munkanap)
    Hatnapos hétvégét hoz a Jézuska 2019-ben
    Idén 3 munkanap áthelyezéssel kell tervezni, a frissen megjelent PM rendelet alapján. Az év elejei hosszú hétvégevel és az extra hosszú karácsonyi pihenővel együtt így összesen hét hosszú hétvégével kell számolni 2019-ben.