Ünneplés és brokkoli – tippek női vállalkozóknak

2016. május 29. vasárnap - 07:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A nők hajlamosabbak kételkedni magukban akkor is, ha erre semmi okuk - ezt mondják a tapasztalatok. Pedig a női vállalkozásokban hatalmas a potenciál! Van néhány tippünk, hogy mi lendíti át őket a nehéz perceken!

Mikor vállalkozóvá válunk, a legtöbbünket gyakran egy dolog motivál: a szabadság. Azt szeretnénk, hogy követhessük az álmainkat, és úgy véltük, a vállalkozói lét ezt lehetővé teszi számunkra. Nem vagyunk egyedül, az Cox Business amerikai tanulmánya szerint a női vállalkozók 61 százaléka azért indította el vállalkozását, hogy a saját maga főnöke lehessen, és több mint 50 százalékuk vélte úgy, hogy jobban képes kontrollálni a jövőjét, ha saját maga alakíthatja azt.

Hogy mi tart vissza mégis sokakat? Az, hogy „elég jó” a jelenlegi élet. A kényelmes, megszokott légkör, a család, a vállalati ranglétrán való hol lassú, hol ütemesebb előre lépegetés. Ami nem az az élet, amiről ábrándozunk, de jól bejáratott. Persze az ismeretlenbe lépni ijesztő és nincs mágikus képletünk arra, hogy hogyan váljunk nőként sikeres vállalkozóvá.

Ráadásul a nők a kutatások szerint hajlamosabbak kételkedni magukban és alábecsülni a képességeiket. A tapasztalatok szerint leginkább az önbizalom vagy a kapcsolati tőke hiánya akadályozza meg a nőket a vállalkozás elindításában. A női vállalkozásokban pedig nagy potenciál van: szakértők szerint a nők számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek – érzékenység, hetedik érzék, empátia, jó szervezőkészség – amelyekkel előnyre tehetnek szert a férfiak uralta terepen.

fiatal nő íróasztal fölé görnyed

Kép:Pexels

Ha belevágunk, sok kétség fog gyötörni, sokszor fogjuk úgy érezni, ez nekünk nem megy. A nők gyakran hisznek mindenki mást alkalmasabbnak és felkészültebbnek maguknál akkor is, ha ennek semmi alapja. Pedig egy felmérés szerint lényegesen jobb az alapvető jövedelmezőségi mutató (sajáttőke-arányos megtérülés, ROE) azokban a vállalatokban, ahol a vezérigazgató és egy további igazgatósági tag vagy ahol legalább három igazgatósági tag nő, mint a férfias felsővezetésű cégeknél.

Nagyobb hatással vannak ránk az érzelmek is – sajnos, ez a helyzet. Íme néhány jó tanács, ami az érzelmes női vállalkozóknak lökést adhat az indulásnál, és a mindennapokban.

Egy nap = 24 óra

Sok nő habozik a vállalkozás indítása előtt, méghozzá azért mert aggódnak az idejük miatt. Vajon tudnak majd elég figyelmet szentelni a családjukra, sőt, néha saját magukra? Erre is van megoldás. Ne féljünk segítséget kérni. Melissa Sherwood kreatív igazgató azt mondja, hogy a legnagyobb kihívás számára, hogy a munkája és a háztartásvezetés között jól lavírozzon. Ezzel sokan vannak így. Ám ha az irodánk az otthonunk, sok minden áthidalható. Melissa számára is ez volt a tökéletes megoldás.

Őrültség? Nem baj!

Van egy ötletünk, ami szerintünk fantasztikus, de a barátok, ismerősök azt mondják, őrültség? Nem baj! Hallgassuk meg a véleményüket, de ez a mi bizniszünk! Nem kell folyamatosan megerősítésre várnunk! Ha átgondoltuk és hiszünk benne, vágjunk bele! Rengeteg ma iszonyú sikeres dolog indult  úgy, hogy  a kitalálójukat őrültnek gondolták.

Ünnepeljük meg a legapróbb dolgokat is!

A pozitív hozzáállás a legjobb megerősítés, és minden a hozzáálláson múlik. Megvan az első ügyfél? Túljutottunk egy halom, nehézkes papírmunkán? Átvészeltünk egy nehezebb időszakot? Ünnepeljük meg! Új energiákat szül, és előrevisz, higgyünk benne.

fiatal nő tablettel a kezében

Kép:Pixabay

Menjünk a részletekbe!

Most, hogy eljutottunk oda, hogy bízunk a saját ösztöneinkben, elindultunk az úton, látjuk a kihívásokat, érdemes megállni egy pillanatra. Szabadok vagyunk, magunk döntünk, hogy mit csinálunk. Ez bizony ijesztő is lehet. Bontsuk lépésekre az előttünk álló feladatot. Határozzuk meg, hogy mikor és mennyi szabad időre van szükségünk, osszuk be a munkát ennek megfelelően! Tervezzük meg, hogy mit akarunk elérni, elvégezni ezen a héten, ebben a hónapban, negyedévben. Mit kell tennünk ezekben az időszakokban, hogy tervezetten haladjunk az áhított siker felé? A célokat és a terveket írjuk is le! Ez a kutatások szerint szignifikánsan növeli az esélyét, hogy megvalósítsuk azokat.

Pénzt csinálni olyan, mint brokkolit főzni

Ha van a hűtőben egy brokkoli, akkor is nekiállunk megfőzni, ha nem vagyunk konyhaművészek. Ha nem sikerül, majd veszünk egy másikat a piacon. Valahogy így kéne viszonyulni a pénzhez is, ha tényleg vállalkozóként akarunk gondolkodni: úgy kell tekinteni rá, mint amiből szerzünk majd másikat, ha most elköltjük. Ha növekedni akarunk nem félhetünk befektetni (és bizony kockáztatni) a megtakarításainkat, persze csak ésszerű keretek között. Ne azon szörnyülködjünk, mennyibe kerül elindítani az üzletet, koncentráljunk arra, hogy megtérülő befektetés legyen!

Legyünk hálásak!

Vállalkozónak lenni nem könnyű, és a legtöbbünk esetében mindig lesznek olyanok is, akiknek jobban megy, mint nekünk. Ahelyett, hogy másokkal hasonlítgatnánk össze magunkat – amiben mi nők sajnos elég jók vagyunk – koncentráljunk inkább arra, amit elértünk! Legyünk hálásak a lehetőségekért, azokért a dolgokért, amit az adott napon megtanultunk, amit elvégeztünk. Legyünk hálásak azért, ahol tartunk, hiszen ez is egy lépés afelé, ahová el szeretnénk érni.  Vállalkozást vezetni nem könnyű, belevágni még nehezebb döntés. Ha már megtettük, legyünk büszkék arra, hogy lehetőséget teremtettünk magunknak arra, hogy azt az életet éljük, amit szeretnénk. Kell ennél több?

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek