Uniós pályázatok: nyerni nem elég

2014. október 27. hétfő - 12:02 / piacesprofit.hu
  •    

Minden vállalkozás számíthat ellenőrzésre, amelyik EU-s vagy állami támogatásból valósított meg fejlesztést, projektet. Sikerrel vehetik azonban ezt az akadályt is, ha a megvalósításba hozzáértő könyvvizsgálót vonnak be – akár kötelező ezt megtenniük, akár nem. A könyvvizsgáló tehát segíthet abban, hogy a vállalkozások ne csak elnyerjék, hanem meg is tarthassák a támogatásukat.

Kép: Pixabay

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás óta a támogatások jelentősége folyamatosan nő a vállalkozások finanszírozásában, különösen az innovációs, a környezetvédelmi, a munkahelyteremtő és a régiók közötti fejlettségi különbségek csökkentésére kialakított beruházások terén. Ráadásul a válságnak köszönhetően éppen a támogatások váltak a társaságok beruházásainak, K+F projektjeinek az egyik legfontosabb, ha nem az egyetlen forrásává. Ez a helyzet várhatóan nem fog megváltozni most, a 2014-től, 2020 tartó támogatási ciklusban sem – figyelmeztet legfrissebb blogbejegyzésében együttműködő partnerünk, a Leitnerleitner adótanácsadó és könyvvizsgáló cég blogjának legfrissebb bejegyzése.

A vállalatok gondjai azonban nem érnek véget a támogatás elnyerésével, még a projekt megvalósításával sem, mert bármilyen forrásból származik is a fejlesztéshez szükséges pénz, az elszámolás nagyfokú körültekintést igényel. A kedvezményezetteknek számos szabálynak és feltételnek kell megfelelniük már a folyósítás ideje alatt, és a projekt befejezését követő, úgynevezett fenntartási időszakban is. Ráadásul a támogatási források felhasználását szigorúan ellenőrzik, melyek során a legfőbb ellenőrzési elv az átláthatóság és elszámolhatóság. A támogatások könyvvizsgálatának célja tehát nem az év végi beszámoló hitelesítése, hanem a támogatással kapcsolatos ellenőrző tevékenység: a támogató által meghatározott feladatok, a támogatás feltételeinek való megfelelés vizsgálata. Míg a beszámoló hitelesítésénél a könyvvizsgálat szúrópróbaszerű, és nem teljes körű, a támogatások könyvvizsgálata bizony sokszor tételes ellenőrzést kíván.

Vannak olyan pályázatok, amelyeknél eleve előírás a könyvvizsgálati kötelezettség, de ez nem mindig van így. Azonban a kedvezményezetteknek mégis érdemes megfontolniuk a könyvvizsgáló bevonását annak érdekében, hogy a projekt pénzügyi elszámolása a támogatás igénybevételéhez szükséges feltételeknek biztosan megfeleljenek. Ez esetekben a kedvezményezett szabhatja meg a könyvvizsgálati célokat, az ellenőrzés irányát, valamint a vizsgálat terjedelmét. (Azért nyerni sem könnyű, megmutatjuk a legtipikusabb, de könnyen elkerülhető pályázati hibákat!)

A könyvvizsgáló külső szemként segítséget nyújthat az elszámolások, az elkülönített nyilvántartások, támogatási szerződésekben rögzített feltételek betartásában, feltárja az esetleges hibákat a felügyeletet ellátó közreműködő szervezet ellenőrzése előtt. Így elkerülhető a támogatási szerződéstől való elállás, a jogosulatlanul vagy nem a célnak megfelelően felhasznált támogatás visszafizetése, valamint az ezekkel járó további szankciók: az adóbírság, késedelmi pótlék, mulasztási bírság.

Erre lesz pénz első körben
Kiírásra kerültek a GINOP program első, kkv-kat érintő pályázatai. Az új szabályok szerint a kiírás utáni harmincadik napon nyílnak meg a pályázatok, ezért november 10-től indulhat a roham. A Piac&Profit szakértője összeszedett minden fontos tudnivalót a már megjelent kkv pályázatokról.

Gyakran előforduló szabálytalanság például az indikátorok alulteljesítése (pl. kevesebb foglalkoztatott) vagy a szakmai megvalósításra vonatkozó előírások megsértése, pl. nem a célnak megfelelően használják fel a támogatást. A beszerzésekkel kapcsolatban is megesnek szabálytalanságok – például a közbeszerzési eljárásokban elképzelhető, hogy nem megfelelően vizsgálják az alkalmassági feltételeket, megsértik a hiánypótlási kötelezettséget, más típusú beszerzéseknél, hogy hiányosak a dokumentumok, vagy olyan költségeket számoltak el, amelyeket nem lehetett volna. Egy ellenőrzés felfedhet valótlan tartalmú vagy ellentmondásos dokumentumokat, megeshet, hogy a kedvezményezett megszegi adatszolgáltatási kötelezettségét (elmarad az ad-hoc adatszolgáltatás, késik a jelentésekkel, „nem tűri” az ellenőrzéseket). Megsértheti a tájékoztatás és nyilvánosság biztosításával összefüggő kötelezettségeit is, például kevesebb sajtómegjelenést ér el a vállaltnál, vagy nem előírásszerűen teljesíti ezeket (pl. nem megfelelő a tájékoztató tábla tartalma). Végül, elképzelhető, hogy a horizontális vállalásokat sértik meg a pályázók, például az esélyegyenlőségi, környezeti fenntarthatósági vállalások maradnak el, vagy nem dokumentálják megfelelően a teljesülést. Ezekben az esetekben elutasíthatják a vonatkozó költségeket vagy csökkenhetik a támogatást, és végső esetben a kedvezményezett el is veszítheti a megítélt támogatást.

Fontos kiemelni továbbá azt is, hogy a támogatások elszámolása nem teljesen a szokásos számviteli szemlélet szerint történik, sokszor csak nehezen lehet összehangolni a hatályos számviteli törvény előírásaival. Ennek ellenére feltétlenül szükséges megtalálni az egyensúlyt, így egyszerre megfelelni mindkét szabályrendszernek, amelyben tapasztalt könyvvizsgáló jelenthet valódi segítséget.

Tehát ha már elengedhetetlenül szükséges támogatások igénybevétele a növekedéséhez és a fejlődéséhez, érdemes úgy végezni az adminisztrációt is, hogy az ne veszélyeztesse a célokat. Ebben nyújthat segítséget egy független könyvvizsgáló, aki folyamatosan felügyeli a projekt megvalósítását, szabályszerűségét, ennek következtében biztosítja annak zavartalan lefolyását.

EGYMILLIÁRD ALATT NEM LESZ PÁLYÁZAT
Egyszerűbb lesz a pályázatok benyújtása és várhatóan a pályázók költségei is csökkennek majd – ezt és még sok mást ígér a kormányzat az új pályázati rendszerrel kapcsolatban. A sok előny mellett szigorúbb szankciókat is kilátásba helyeztek. Itt megtalál minden fontos változást a pályázati feltételekkel és rendszerrel kapcsolatban.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek