Uniós forrásokból fejlesztenének a kisvállalatok

2017. augusztus 01. kedd - 08:18 / piacesprofit.hu
  •    

A következő egy évben a hazai mikrovállalkozások közel negyede, a kisvállalkozásoknak pedig 41 százaléka tervezi, hogy uniós forrásokra pályázik – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából készült, 500 vállalkozás megkérdezésén alapuló kutatásából.

Miközben hitelfelvételben a válaszadó cégek 14, illetve 31 százaléka gondolkodik a következő egy évben, uniós forrásra a mikrocégek 23, a kisvállalatoknak pedig több mint 40 százaléka pályázna. A hazai mikrovállalkozások harmada, a kisvállalkozásoknak pedig több mint fele tervez beruházást a következő egy évben. Az uniós forrásban gondolkodó legkisebb cégek 60 százaléka legfeljebb 50 millió forint értékű fejlesztésben gondolkodik, a közösségi pénzekre aspiráló kisvállalatok negyede azonban már 50 millió forint feletti beruházással számol. A válaszadó mikrovállalatok ötöde, a kisvállalkozásoknak pedig több mint negyede 20 millió forint feletti összegre pályázna.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A közösségi források megszerzéséhez kapcsolódóan a korábbi években tapasztaltnál jelentősen magasabb – 61, illetve 69 százalékos –arányban tervezik, hogy pénzügyi szolgáltatásokat – például önerő-finanszírozást, támogatás-megelőlegezést, illetve egyéb tanácsadást – is igénybe vesznek a vállalkozások.

Az uniós támogatásból korábban megvalósult projektek a mikrovállalkozások több mint harmadánál legfeljebb 5 millió forint értéket képviseltek, a válaszadók több mint negyede azonban 50 millió forint felett fejlesztett. Az uniós forráshoz jutó kisvállalatok fele 10 millió forint feletti, negyedük pedig 50 millió forintot is meghaladó fejlesztést hajtott már végre a közösségi források segítségével.

„Nagyon szembetűnő, hogy a kisebb cégek körében kiemelkedően kedvező az uniós támogatások hasznosulásának megítélése: a mikroválallatok több mint háromnegyede, de a kisvállalatoknak is több mint kétharmada szerint a források hozzájárultak a cég sikerességéhez” – mondta dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. „A közösségi források megszerzéséhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások nagyban megnövelik a sikeres pályázat, és így a cégek növekedését szolgáló fejlesztések esélyét” – tette hozzá.

Lendületben a kkv-k: 40 százalékuk számít árbevétel-növekedésre 2017-ben
Minden ötödik 200 millió és 15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozás tervez beruházást a következő egy évben – derül ki a Budapest Bank országosan reprezentatív kutatásából. Azok a cégek, amelyek fejlesztenek, jóval magasabb arányban számítanak árbevétel-növekedésre. A legnagyobb beruházók az agrárvállalkozások, és a magasabb árbevétellel rendelkező kkv-k. A beruházások értékének egynegyedét finanszírozzák banki forrásból a cégek, emellett fokozatosan nő az uniós források szerepe is.

Uniós pályázati forrást a mikrovállalatok 12, valamint a kisvállalatok 39 százaléka nyert már el valaha működése során. Mindkét méretkategóriában a legtöbben a 2011 és 2013 közötti időszakban jutottak így forráshoz. A mikrovállalatok 27 százaléka legfeljebb egymillió forintot nyert el ilyen módon, 37 százalékuk pedig 20 millió forint feletti összeghez jutott. A kisvállalatok 29 százaléka 1 és 10 millió forint, közel harmaduk pedig 20 millió forint feletti elnyert pályázati forrásról számolt be.

Búza Éva kiemelte: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a KKV hitelezés bővülése érdekében tovább növelné piaci jelenlétét. Ennek érdekében július 3-tól kedvezményes kezességvállalási díjakat vezetett be: a vállalkozások egy éven keresztül, egyes esetekben közel 30 százalékkal csökkentett, kedvezményes díjakkal, beruházási hitelek esetében akár díjmentesen vehetik igénybe a kezességvállalási szolgáltatást.

Ma Magyarországon minden hetedik KKV hitelhez kapcsolódik Garantiqa kezességvállalás, a konstrukció népszerűsége pedig dinamikusan nő: a Garantiqa portfóliója 2016 év végre több, 21 százalékkal bővült, a tervek szerint 2017 végére megközelíti az 550 milliárd forintot. A garanciaszervezet 25 éves fennállása alatt 400 ezer garanciaszerződést kötött, és mintegy 5000 milliárd forintnyi hitelhez nyújtott kezességet.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek