Újra csődök és elbocsátások 2012-től?

2011. június 22. szerda - 15:16 / piacprofit.hu
  •    

A kormány rendeletben rögzítené a magánszektorra vonatkozóan 2012-től két éven keresztül a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek emelésének mértékét. Mindez az MGYOSZ véleménye szerint a piacgazdasággal nem összeegyeztethető megoldás, és veszélyezteti a munkahelyteremtéssel kapcsolatos kormányzati törekvések teljesülését is.

A most bemutatott törvényjavaslat a vállalkozások gazdálkodásába történő olyan szintű beavatkozás, amely piacgazdaságokban nem megszokott – vélik az MGYOSZ tagvállalatai és tagszövetségei. A szövetség szerint a tervezett módosítás tovább nehezítheti a hazai vállalkozói szektor helyzetét azzal, hogy teljesítmény nélküli bérkifizetésre kötelezné őket, így pedig akár az is előfordulhat, hogy a feketegazdaságot erősíti a módosítás.

„Nem lehet elvárni, hogy az adóváltozások esetleges negatív hatását a cégek automatikusan, gazdasági helyzetüktől függetlenül kompenzálják béremeléssel. Ez a tervezet különösen a már egyébként is rossz helyzetben lévő vállalkozásokra róna további terheket, tenné kilátástalanná a működésüket egy nehéz gazdasági környezetben. Figyelembe kell venni azt is, hogy számos cég esetében a kötelezően előírt béremelést csak leépítésekkel lehet majd kigazdálkodni. A törvényjavaslat azon pontja pedig, amely kilátásba helyezi a közbeszerzésből történő kizárást és az állami transzferek megszüntetését, kifejezetten a külföldi cégeket – amelyekre az előírás nem vonatkoztatható – hozná előnyös helyzetbe a magyarországi vállalkozásokkal szemben." – mondta Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

A legnagyobb hazai munkaadói szervezet véleménye szerint az adószabályok módosítása miatti nettó bércsökkenést nem lehet kizárólag a munkaadókkal megfizettetni, hiszen a vállalkozások a béreket alapvetően a munkavállalók teljesítménye szerint, illetve a piaci viszonyok változását követve határozzák meg. „Reméljük, hogy az OÉT megszüntetése után is lesz lehetőségünk a következő hónapokban arra, hogy a munkavállalókkal és a kormánnyal tárgyalhassunk a béremelések mértékéről, és nem veszik el tőlünk a bérmegállapítás jogát. A konkrét tervezettel nem értünk egyet, és reméljük, ebben a kérdésben lesz még alkalom az egyeztetésre". – tette hozzá Rolek Ferenc.