Újra rohanhatnak ügyvédhez a cégek

2013. november 21. csütörtök - 12:06 / piacesprofit.hu
  •    

A cégalapítással, - módosítással, vagy - megszüntetéssel kapcsolatos ügyvédkeresések aránya ebben az évben januárban érte el a csúcsát: míg az ilyen típusú keresések aránya átlagosan 5 százalékot szokott kitenni, az év első hónapjában több, mint háromszorosára, 17 százalékra emelkedett. Bár az elmúlt időszakban némileg csökkent ez a szám, az elkövetkező hónapokban a törzstőke emelési kötelezettség miatt újabb jelentős növekedés várható.

Megrohanhatják az ügyvédeket – Kép: SXC

2012 közepére a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos online ügyvédkeresések száma megduplázódott, az összes megkeresés több, mint egynegyedét alkotta – derült ki az Ügyvédbróker.hu adataiból. A nagyarányú növekedés 2013 első két hónapjában tovább folytatódott, a 37 százalékot is meghaladta. A cégbírósági bejelentési és módosítási kötelezettség határideje 2013 februárjában járt le: a portál adatai szerint legtöbben az utolsó pillanatra hagyták ennek intézését, így az év első hónapjaiban az átlagosnál több mint háromszor többen kerestek jogi képviselőt maguknak egyszerűen, költséghatékonyan, az online rendszeren keresztül.

A portálnál egy újabb hullámra számítanak az elkövetkező hónapokban. Az új Ptk. 2014. március 15-i hatályba lépését követően ismét 3 millió forint lesz a kötelező legalacsonyabb jegyzett tőke kft-k esetében. Meglévő cégek esetében a törvény 2 éves türelmi időt tesz lehetővé a tőke megemelésére, hiszen enélkül a változást igen intenzív mértékű cégalapítási időszak előzné meg. Amennyiben azonban bármely más adat változása miatt a társasági szerződés módosítása szükségessé válik, egyúttal kötelező a jegyzett tőke emelése is. A 2 éves türelmi időt nem várhatja ki minden cég. Ennek az az oka, hogy a jelenleg érvényben lévő tőke megfelelési szabály szerint amennyiben egy kft. saját tőkéje nem éri el a törvényben meghatározott minimális mértéket, akkor gondoskodni kell a helyzet rendezéséről.

Hogyan emeljünk jegyzett tőkét?
2014-től megváltoznak a kft. kötelező minimális jegyzett tőkéjére vonatkozó szabályok. A módosítás érintheti a már létező kft.-tulajdonosokat is. A Piac&Profit szakértője segít, hogy lehet a legjobban megoldani!

A tőkeemelés sok vállalkozás számára okozhat nehézséget, hiszen a cégek zömének a tőkeemeléshez nincs meg a megfelelő fedezete. A rendelkezés miatt feltehetőleg többen döntenek majd a beszüntetése mellett, hiszen a tulajdonosok nem szeretnék, vagy nem tudják vállalni a többletterhet és a nagyobb kockázatot.

“A Ptk. 2014. évi módosítás miatt a cégjogi ügyek kapcsán jogi képviselőt keresők számának jelentős növekedését várjuk. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a céges felszámolási ügyben indított eljárások száma. Bár arányuk az elmúlt hónapokban némiképp elmaradt az átlagostól, számuk várhatóan újra növekedni fog a tőkeemelési kötelezettség hatására. Emellett a céges adatváltozás bejegyzések számának növekedésére is számítunk” – nyilatkozta Gera János, az Ügyvédbróker.hu oldalt üzemeltető Ügyvédbróker Kft. ügyvezetője.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek