Újabb veszély fenyegeti a diótermesztőket

2012. augusztus 06. hétfő - 16:39 / piac-profit.hu
  •  
  • Előfizetés

A fehér medvelepke után újabb kártevő jelent meg Magyarországon: a NÉBIH most igazolta az elsősorban diófákra veszélyes nyugati dióburok-fúrólégy hazai jelenlétét.

Immár Magyarországon is igazolták az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) jelenlétét. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szeretné felhívni a figyelmet, hogy a karantén listán szereplő károsító terjedésének megakadályozása közös feladatunk.

Rhagoletis completa - dióburok-fúrólégy
Rhagoletis completa – dióburok-fúrólégy

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) az USA és Mexikó területéről származik, a ’80-as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban. Tápnövénye a dió (Juglans spp), melynek termésburkában károsít és erős fertőzésnél akár 50%-os kártételt okozhat a dióültetvényeinkben. Európa éghajlati adottságai és tápnövényének széleskörű előfordulása elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását.

Magyarországi megjelenésének gyanújáról 2011-ben számoltak be Kőszeg körzetében. A térségben a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága (NTAI) fokozott növény egészségügyi felderítést rendelt el, melynek eredményeként 2012 nyarán hatóságilag igazolta a károsító jelenlétét.

A kártevő terjedése leginkább természetes úton történik. Tápnövényének széleskörű előfordulása (házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken, parkokban, erdős területeken) elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását. Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. A károsító természetes ellenségei egyelőre nem ismertek. Ezért a NÉBIH NTAI által kiadott szükséghelyzeti eseti engedélye lehetővé teszi a kémiai védekezést is.

Részletes információk a kártevőről itt olvashatók!

A nyugati dióburok-fúrólégy felszámolására nincs lehetőség, feladatunk terjedésének visszaszorítása, ehhez azonban a termelők és a lakosság aktív közreműködése is szükséges! A NÉBIH felhívja mindenki figyelmét, ha gyanúja van a károsító jelenlétére, vagy, ha úgy véli, hogy a kifejlett egyedet látja, azonnal értesítse az illetékes megyei növényvédelmi hatóságot és tegye meg a NÉBIH honlapján javasolt védekezési intézkedéseket.

Védekezés
A kártevő terjedése leginkább természetes úton történik. Tápnövényének széleskörű előfordulása (házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken, parkokban, erdős területeken) elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását. Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. Ez megakadályozható a talaj fóliatakarásával, továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok égetéssel történő megsemmisítésével. A károsító természetes ellenségei egyelőre nem ismertek. Ezért a NÉBIH NTAI által kiadott szükséghelyzeti eseti engedélye lehetővé teszi a kémiai védekezést az alábbi hatóanyag tartalmú készítményekkel: deltametrin – Decis, zeta-cipermetrin – Karate Zeon 5 CS, tiakloprid – Calypso 480 SC, acetamiprid – Mospilan 20 SG. Alkalmazásuk jelentősen gyérítheti a kártevők egyedszámát, ha nem is biztosít teljes védelmet a rajzás egyenetlensége miatt. Problémát jelent, hogy a diófák méretéhez igazodva speciális permetezőgép szükséges a kezelések elvégzéséhez.