Újabb 900 hektárt osztott ki a VM

2012. július 17. kedd - 10:49 / piac-profit.hu
  •    

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke és Szabó Csaba miniszteri biztos újabb földhaszonbérleti szerződéseket adott át a nyertes pályázóknak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) épületében. Az öt megyéből érkezett gazdák több mint 900 hektár megművelésére kaptak most lehetőséget. Eddig összesen 840 szerződést kötöttek, ezek szerint a földművesek átlagban 19-20 hektár földet vehetnek használatba.

Fazekas Sándor szerint a földhaszonbérleti pályázatoknak Magyarországon még soha nem volt ennyi nyertese. A siker szerinte annak köszönhető, hogy az átlátható, világos és gördülékeny pályázati rendszer új lehetőségeket nyitott az egyéni és a családi gazdaságok előtt. Falakat bontottunk el és tabukat döntöttünk le, hogy azok is földhöz jussanak, akiknek az elmúlt években esélyük sem volt állami tulajdonú földterületen gazdálkodni – szögezte le a szakminiszter.

Azok is földhöz juthatnak, akiknek eddig esélyük sem volt rá
Azok is földhöz juthatnak, akiknek eddig esélyük sem volt rá

A szerződéseket ért bírálatokra reagálva elmondta, a megalapozatlan kritikák többségét olyanok fogalmazták meg, akiknek az aranykoronáról csak a királyok, királynők jutnak az eszükbe. Fazekas Sándor elmondta, minden gazda tudja, a haszonbérleti szerződés nem ajándékutalvány, amit egyszerűen be lehet váltani. Minden hektár megművelése kemény munkával jár. Aki nagyobb területre köt szerződést, az nagyobb felelősséget vállal a termőföld hasznosításában. „A gazdálkodók vállalásaik alapján kétkezi munkájukat, és az elkövetkező húsz évüket áldozzák arra, hogy boldoguljanak" – mondta az eseményen a miniszter.

A vidékfejlesztési miniszter biztosította a jelenlévőket, az új földtörvény megvédi a magyar gazdák érdekeit mind a belföldi, mind a külföldi spekulánsok törekvéseivel szemben, ide értve a zsebszerződésekben résztvevőket is.

 

Erős agár-érdekképviselet jöhet létre
Fazekas Sándor szerint azzal, hogy az Országgyűlés a múlt héten elfogadta az agrárkamarai törvényt, soha nem látott erejű agrár-érdekképviselet jön létre, várhatóan mintegy 400 ezer fős tagsággal. Tájékoztatott arról is, hogy a kormány az uniós választól függetlenül úgy döntött, hogy már az idén ősszel megkezdi az aszály és a forróság okozta károk felszámolását, és 157 milliárd forintnyi közvetlen támogatási előleget fizet ki a gazdálkodóknak.

A tárcavezető tudatta: a termőföldvásárlás hatósági engedélyhez lesz kötve, s előírás lesz a helyi gazdákból alakuló földbizottságok előzetes véleményezési jogosultsága. A helyiek megkerülésével senki sem fog tudni földet vásárolni. A nemrég elfogadott agrárkamarai törvény segítségével a testület tagsága 10 ezerről 400 ezer fő nagyságúra duzzad, így soha nem látott erejű érdekképviselet jön majd létre.

Fazekas Sándor közölte, az aszály miatt az Európai Bizottsághoz fordult a magyar gazdák kárenyhítése érdekében. A nemzeti kabinet a választól függetlenül úgy döntött, már idén ősszel megkezdi a mintegy 157 milliárd forintnyi közvetlen támogatási előleg kifizetését. Sebestyén Róbert zárszavában hangot adott annak, ez az esemény is bizonyítja, nem földspekuláció zajlik, hanem az igazi gazdálkodás és az állattenyésztés megerősítése.

A VM nemzeti vidékstratégiájával összhangban minden egyes szerződés a kis- és közepes családi vállalkozásokat és az állattartó gazdaságok megerősítését szolgálja. A NFA a pályázati eljárás során továbbra is a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőknek kedvez. A 2011 októberében meghirdetett 64 ezer állami földterületből mostanáig 18 300 hektár lelt gazdára.