Újabb sarcot vetne ki a kormány a kereskedelemre

2017. március 08. szerda - 14:10 / piacesprofit.hu
  •    

Újabb, a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok életét megnehezítő javaslatcsomag került a kormány el az Index információi szerint. Az élelmiszerbotrányra hivatkozva húszmilliárdos parkolódíjat, korlátozott reklámozási lehetőséget és kötelező munkaerő felvételt írnának elő.

Úgy tűnik, a kormány tovább folytatná az elsősorban külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok elleni harcát, ugyanis több olyan javaslatról is tárgyal, amelyek ilyen-olyan indokkal megsarcolnák az áruházláncokat. Az előterjesztést a kormány a szerdai ülésén már tárgyalhatja – írja az Index.

A törvényjavaslat indoklása az elmúlt hetek botrányára hivatkozik, amely szerint állítólag nem ugyanazt a terméket hozzák ugyanazon márkanév alatt Magyarországra, Szlovákiába és Ausztriába az élelmiszeripari multik. Annak ellenére ez az indoklás a tervezett büntetősarcok mögött, hogy ez nem az áruházláncok saját márkás termékeire vonatkozott.

szupermarket

Kép:Pixabay

Sok minden más mellett a javaslat a kormány vagy a környezet használatáról, vagy a kereskedelemről szóló törvény alapján (ezt még nem döntötték el) megadóztatná az élelmiszerláncok parkolóit. Úgy állapítanák meg a díj mértékét, hogy éves szinten mintegy 20 milliárd forintot kellene ezért fizetni a cégeknek. Ez alól csak a 2000 fősnél kisebb településeken lévő boltok kapnának felmentést.

Durván beavatkoznának a cégek hirdetéspolitikájába is. Úgy módosítanák a reklámtörvényt, hogy a napi fogyasztási cikkeket áruló üzletek a bevételüknek maximum 0,5 százalékát költhetnék reklámra. Reklámnak minősülne, ha egy lánc ingyenes buszjáratot üzemeltet. (A reklámköltés csökkenése viszont a reklámadóból jelenhetne kiesést.)

Kötelező munkaerő felvételre is készülhetnek a cégek. A kormány véleménye szerint ugyanis a nagy áruházláncok nem foglalkoztatnak elég embert, ezért “a fogyasztók sok esetben nem kapják meg időben a megalapozott döntéshez szükséges, a megfelelő minőségű információkat”. Úgyhogy törvénybe írnák, hogy mennyi embert kell az áruházaknak alkalmazni. Ebben némi gondot okozhat a kereskedelem területén állandóan jelenlévő, komoly munkaerőhiány – igaz, a szakszervezet szerint ezen leginkább béremeléssel lehetne segíteni.

Elővennék a vasárnapi zárva tartás visszavonása után előkerült, amúgy a szakszervezetek által is támogatott ötletet, hogy vasárnapi munkavégzés után 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a dolgozók és havonta minimum két szabadnapjuk kötelezően hétvégére essen.

Megtiltanák továbbá, hogy 400 négyzetméternél nagyobb boltban gyűjtőcsomagban áruljanak termékeket, kivéve gyümölcsöt-zöldséget és italokat, mert a kormány szerint ezek a csomagolások balesetveszélyesek és megnehezítik a fogyasztók tudatos választását.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek