Újabb plusz teher várható jövőre

2014. október 30. csütörtök - 10:04 / piacesprofit.hu
  •    

Egyharmadával több bevételt tervez e-útdíjból beszedni jövőre a kormány az ideihez képest - értesült a napi.hu. Ez vagy útdíjemelést vagy a fizetős szakaszok számának növelését jelentheti.

Kép:sxc

Az internetadó, az irodai papír és a mosószer megadóztatása, a befektetési alapkezelők különadója vagy épp a cafeteria terheinek jelentős emelése mellett az útdíjból is több bevételt szeretne a kormány 2015-re – értesült a napi.hu.

A hamarosan a Parlament elé kerülő 2015. évi költségvetésben lap információi szerint egyharmadával több bevételt számolnak a használatarányos útdíj befizetésekből, mint az idei évben volt. Ez azt jelenti, hogy 150 milliárd forint helyett jövőre mintegy 200 milliárd forinttal kalkulál a tervezet. Hogy ezt hogyan teremtik elő, arról egyelőre nincs hír, de két lehetséges opció látszik.

Az egyik lehetőség, hogy több utat kell fizetőssé tenni. Ezzel alsóbbrendű utak kerülhetnek be a rendszerbe, mivel az M0 az Uniós szabályok szerint, lévén várost elkerülő út, nem lehet fizetős. A másik várható opció, hogy egyszerűen emelik a díjat, vagyis az alaptarifát. Mivel azonban annak jelenlegi szintje nem marad el sokkal a német vagy osztrák árszinttől, itt nincs nagyon sok tér a változtatásra, hiszen az valószínűleg nem nyerné el az Unió tetszését.

Mikor lehet levonni az útdíjat a HIPÁ-ból?
Számos cég esetében merül fel a 2013. július 1-jétől fizetendő e-útdíj helyi iparűzési adóból való levonásának lehetősége. Érdemes megvizsgálni, hogy a levonásra milyen esetben is van lehetőség.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek