Újabb pénztárgép a piacon

2013. szeptember 19. csütörtök - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

Már csak alig több, mint egy hete maradt a kereskedőknek az új pénztárgépek beszerzésére, hogy elkerüljék a büntetést, viszont már tizenhat gép közül válogathatnak a piacon.

Már tizenhat típus a piacon – Kép: Pixabay

A Szintézis Informatikai Zrt. NOVATEK-F típusú pénztárgépe is forgalmazási engedélyt kapott a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól. Jelenleg az ECR-Trade Kft., a LA Pénztárgép Kft., az Alt Cash Kft., a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft., a Montel Informatika Kft., a PRIOR CASH Kft. és a Szintézis Informatikai Kft. kínál pénztárgépeket. Tekintettel a kétfázisú ellenőrzési gyakorlatra, már csak szeptember hónap áll rendelkezésre arra, hogy mindenki informálódjon, és az igényeinek megfelelő pénztárgépet megtalálja és megrendelje. A NAV szeptember 30-ig csak azt ellenőrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők, október elsejétől viszont azt is, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

Az ellenőrzések kapcsán Pankucsi Zoltán adóügyekért felelős helyettes államtitkár korábban kifejtette: nem a bírságolás a cél, hanem hogy a vállalkozásokkal együtt küzdjenek a feketegazdaság visszaszorítása ellen, és megszüntessék azt a versenyhátrányt, amelyet az adóelkerülő vállalkozások okoznak a tisztességesen adózóknak. Magánszemély cserére kötelezetteknél a mulasztási bírság 500 ezer forintig terjedhet, és akár többször is kiszabható, a cégeknél egymillió forinttól indul a bírság, amely szintén kiszabható többször, és az üzlethelyiség bezárása is szóba jöhet adott esetben.

Bár az első kasszák már elindultak, egyelőre nagy a kavarodás a pénztárgépek lecserélése körül. Egy friss javaslat szerint az adatforgalomra kéne hatósági árat bevezetni, de például az sem egyértelmű egyelőre, hogy a beszerzéshez igényelhető állami támogatás bruttó vagy nettó összeget takar-e. Pedig ez fontos szempont lehet azoknak, akik esetleg az olcsóbb kasszákra várva nem rendelték még meg a gépüket.

A pénztárgép-rendelések leadása kapcsán a minisztérium felhívja a pénztárgépcserére kötelezettek figyelmét arra, hogy online adatszolgáltatásra csak az a pénztárgép alkalmas, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) engedélyezett. Jelenleg a fentiekben felsorolt nyolc forgalmazó termékei közül lehet válogatni, a engedélyezett online géptípusokról a hivatal honlapján lehet tájékozódni.

A fentiekre tekintettel a tárca kéri a pénztárgépcserével érintett vállalkozásokat – legyen az új vagy régi kereskedelmi egység vagy vendéglátó-ipari szolgáltató –, hogy a megrendelést, előlegfizetést megelőzően, saját érdekükben győződjenek meg arról, hogy az értékesítő által ajánlott pénztárgépet az MKEH valóban engedélyezte!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor