Újabb orosz tender Pakson

2019. október 23. szerda - 09:32 / piacesprofit.hu
  •    

Folyamatosak az események a paksi orosz fővállalkozó magyarországi irodájában, ismételten tendert írtak ki. Az adminisztrációs és karbantartási eszközök biztosításáról szóló, valamint a felhőalapú projektmenedzsment szoftver vásárlásáról szóló kiírások után itt a legújabb.

Az adminisztrációs és karbantartási eszközök biztosításáról szóló, valamint a felhőalapú projektmenedzsment szoftver vásárlásáról szóló kiírások után itt a legújabb: az új paksi blokk építését bonyolító ASZE Mérnöki Vállalat Rt. most „üzemanyag és kenőanyag vásárlására alkalmas kártyák biztosításának” jogára keres vállalkozót.

A potenciális jelentkezőknek október 30-án délelőtt 11-ig van lehetősége benyújtani a pályázatot, a szerződés teljes értéke 50 580 796 forint+ÁFA, azaz 11 018 014 rubel.

Zajlik az élet az ASZE körül

A felhőalapú szoftverek tenderéről egyelőre nincs hír, viszont a másik már említett kiírásnál egyedül egy paksi cég adott be ajánlatot, a 2018-ban alapított L-Comfort Kft. közel 25 milliós tendert zsebelhet be, hogyha sikeresnek minősítik jelentkezését. Ahogy arról korábban is írtunk, ennek a cégnek az ügyvezetője egy bizonyos Görög Zoltán, aki korábban az OTP Ingatlanpont paksi irodájának vezetője volt, és akinek nem ez az egyetlen paksi érdekeltségű, 2018-as alapítású cége egyébként.  A Paksi Ingatlanhasznosító Kft. ingatlanügynöki tevékenységet végez és jelentősen jobban teljesített, mint az L-Comfort: 4,35 millió forintos árbevétel mellett 1,674 milliós adózott eredménnyel zárt, azaz már az első, tört évében is nyereséges tudott lenni.

paks01

Hogy áll most Paks II?

Még júniusban írtunk arról, hogy elkezdődött a felvonulási épületek kivitelezése, a leendő atomerőmű területén a projekt első szakaszában összesen több mint 80 kiszolgáló épület létesül, irodaházak, szerelőcsarnokok, raktárak épülnek.

Mindeközben a beruházásra 10 milliárd eurós hitelt nyújtó Vnyesekonombank magyarországi képviseletével szemben hónapokkal ezelőtt végrehajtást indított a NAV. A hivatal erről adótitokra hivatkozva nem nyilatkozhat, csupán annyit mondhat, hogy „amennyiben valamely adózó a (…) közzé tett listán szerepel, az ellene folyó adóvégrehajtást tényként kell kezelni”.

A Vnyesekonombank egyébként Oroszország legnagyobb fejlesztési intézménye, honlapja szerint 338 milliárd rubeles tőkével, 3275 milliárd rubel értékű eszközzel, 1330 milliárd rubeles hitelportfolióval, elnöke Dimitrij Medvegyev orosz kormányfő.

Ha a neve ismerős, az egyáltalán nem véletlen, hiszen annak idején 32 millió euróval hitelezte a Malévet, ezen felül azonban az akkori sajtóinformációk szerint összesen 120 millió euró értékben befektetett pénze ragadt bent.