Újabb meglepő adat jött a németektől

2019. november 20. szerda - 09:39 / PP/MTI
  •    

Októberben a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a termelői árak Németországban.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése szerint októberben 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak Németországban az előző havihoz képest a szeptemberi 0,1 százalékos havi emelkedés után.

Az egy évvel korábbihoz képest októberben 0,6 százalékkal csökkentek a termelői árak, szeptemberben pedig 0,1 százalék volt az éves árcsökkenés. A piac havi 0,1 százalékos árcsökkenést várt októberre a tényleges 0,2 százalék csökkenés helyett és 0,4 százalékos éves csökkenést a tényleges 0,6 százalékos csökkenés helyett.

berlin_branderburgi kapu

A német feldolgozóiparról kedden közöltek adatokat: eszerint hat év növekedés után recesszióba jutott a szektor. A BDI,  a szektor szakmai képviselete szerint az idén a német export alig fél százalékos növekedését várja a tavalyi 2,1 százalék után. Az ideinél kisebb mértében csak 2009-ben bővült a német export. A globális áruexport az idén a BDI számításai szerint fél százalékkal csökken. Az iparosodott régiók áruexportja csekély mértékben emelkedik, a fejlődő térségeké pedig egy százalékkal csökken.