Újabb lökés az erőmű építési boomnak

2017. december 18. hétfő - 08:20 / piacesprofit.hu
  •    

3-4 millió forinttal is olcsóbb lehet mostantól egy kis teljesítményű naperőmű megépítése annak köszönhetően, hogy a kormány eltörölte a rájuk kivetett földvédelmi járulékot. Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője szerint ez újabb lökést adhat az erőmű építési boomnak.

Megkönnyíti a földhasználati szabályokat a kormány annak érdekében, hogy ösztönözze a mezőgazdasági érdekeltségeket napelemparkok létrehozásában – közölte Lázár János csütörtökön.

A korábbi szabályozás szerint naperőművek létesítése esetén földvédelmi járulékot kellett fizetni, amelyet a termőföld aranykorona-értéke, illetve minősítési osztálya alapján állapítottak meg.

Az intézkedésnek köszönhetően hektáronként 2-3 millió forinttal kerül kevesebbe egy naperőmű. Figyelembe véve, hogy egy 0.5 MW-os kiserőmű területigénye körülbelül másfél hektár, akár 3-4 millió forintot takaríthat meg a befektető.

„A járulék eltörlése szakmailag is megalapozott döntés, mivel a beruházás nem indokolja a humusz letermelését” – mondta Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban rendkívül megnövekedett az érdeklődés a kiserőmű építés, mint befektetési forma iránt. Számos olyan magánbefektető jelent meg a színen, akik korábban nem foglalkoztak energetikai projektekkel. Ennek hátterében az alacsony banki kamatok, illetve az ingatlan- és részvénypiac megdrágulása állhatnak. A földjárulék eltörlése egyértelműen még vonzóbb befektetési formává teszi a naperőmű-építést” – fejtette ki Lugos Roland.

Csak az Optimum Solar 20 kiserőművet épített meg és adott át idén, a jövő évben pedig a várakozások szerint folytatódik a fellendülés hazai naperőmű-építés terén.

A 2017. évi CLXXXIII. törvény „Az agrárium versenyképességének javítása érdekében egyes törvények módosításáról” december 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A törvény 13. paragrafusa rendelkezik a járulék eltörléséről.

Nem atom, hanem naperőmű boom van Magyarországon
A tavalyi KÁT-dömpingnek köszönhetően a következő néhány évben megsokszorozódhat a magyarországi naperőművek száma. A kiemelkedő megtérülést ígérő naperőmű-beruházások azonban számos sajátos jogi, műszaki és pénzügyi kockázatot hordoznak magukban, amelyek kezelésére sok esetben nélkülözhetetlen a külső szakértők bevonása.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek