Újabb kínai beruházó választotta hazánkat

2013. október 25. péntek - 20:42 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországot választotta első Kínán kívüli gyártóegysége helyszínéül a telekommunikációs cégeknek optikai kábeleket, csatlakozókat beszállító Comlink.

Egymillió eurós beruházás jön Magyarországra – Kép: SXC

Az 1999-ben alapított, shenzeni központú cég azért döntött hazánk mellett, mert a Kínában már szerződött ügyfeleik (Huawei, ZTE, IBM) is jelen vannak Magyarországon. Az 1 millió eurós beruházást a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) projektmenedzsment szolgáltatásaival (tárgyalások szervezése szakértőkkel, állami intézményekkel) támogatta. A cég jelenleg Budapesten, a Szerémi Business Parkban bérel gyártócsarnokot.

Teljes bilaterális kereskedelmi forgalmunk értékét tekintve a Kínai Népköztársaság a legjelentő­sebb Európán kívüli partnerünk. Forgalmunk (Hongkong, Makaó és Tajvan nélkül) 2011-ben 7,76 Mrd USD-vel ismét növekvő tendenciát mutatott. 2011-ben Magyarország teljes kivitelének 1,44%-a ment Kínába, ami az EU tagállamok, Oroszország, az USA, valamint az Arab Emírségeket követően a legnagyobb felvevő partnert jelentette.

A versenytársakkal való összehasonlításban Magyarország vezető szerepet tölt be a Kínával folytatott kereskedelmi partnerségben, export tekintetében csak Ausztria előzi meg Magyarországot. Exportunk az utóbbi években a világgazdasági válság ellenére folyamatosan bővül. Különösen kiugró a 2010. évi 26 százalék feletti növekedés, de 2011-ben is 10,3 százalékos emelkedést tapasztalhattunk.

Hiánypótló exportpromóciós lehetőség IT-cégeknek
Magyarországon először a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) fejlesztésében érhető el az angol nyelvű, online ICT Export Directory, amelynek célja a magyar infokommunikációs cégek exportjának elősegítése külföldi partnerek számára elérhető adatbázis kialakításával.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor