Újabb ítélet: dollár százmilliókat fizethet a Bayer a gyomirtó miatt

2019. március 28. csütörtök - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

Immár a második, feltehetően a glifozát--tartalmú gyomirtó szer hatására rákban megbetegedett személynek ítélt meg óriási kártérítést az amerikai bíróság. A cég tulajdonosa, a német Bayer-konszern, hasonló perek százainak nézhet elébe.

A kaliforniai esküdtszék 80 millió dolláros kártérítést ítélt meg a kereset beadójának. A német vegyi konszern tavaly vásárolta meg 63 Mrd. dollárért az amerikai Monsantot, amely a Roundup nevű, régóta vitatott, világszerte használt gyomirtó szert előállítja.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az esküdtszék arra a megállapításra jutott, hogy a szer „jelentős tényezője volt” az illető rákos megbetegedésének. Az ítélet befolyásolhatja a további, hasonló kártérítési kereseteket, amelyekből egyedül San Franciscóban több, mint 760-at adtak már be, országosan több, mint 11.200-at. Az első, tavalyi perben 289 millió dollárt ítéltek meg egy rákbeteg kertésznek, az összeget fellebbezés után 79 millióra mérsékelték.

41 százalékkal növelheti a rák kockázatát a világsikerű gyomirtó
A glifozát a gyomirtók korábbi generációjának fő komponense volt, többek közt a Monsanto világszerte slágerterméknek számító Roundupjának. Éveken át folyt a vita arról, hogy a glifozát rákkeltő-e, tavaly egy amerikai bíróság végre kimondta, hogy az. Felülírva a vegyipari lobbinak behódoló WHO óvatoskodó, 2015-ös állásfoglalását, miszerint „valószínűleg rákkeltő” a vegyi anyag, amerikai tudósok most megerősítették: az immunrendszerben okozhat rákot a glifozát.

A Bayer fellebezett az ítéletek ellen és változatlanul kitart amellett, hogy a Roundupnak ( amint azt hatósági megállapítások világszerte megerősítik) nincs rákkeltő hatása, amennyiben szakszerűen alkalmazzák.

(Forrás: Die Welt)