Újabb 8 kockázati tőkealapkezelő indulhat

2013. július 31. szerda - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Kihirdették a Jeremie kockázati tőkeprogram (az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja című - GOP-2013-4.3/B kódszámú) harmadik körére kiírt pályázatok nyerteseit. Az eredeti tervek szerint 4 alap kapott volna 3-3 milliárd forint forrást, a nagy számú jelentkező miatt azonban 8 győztest nevezetek meg, amelyből négyet indulásának feltétele, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybiztos a szükséges forrásátcsoportosítást jóváhagyja.

Az újabb 12 milliárd forint Jeremie -forrásról a pályázatot tavasszal írták ki. A dokumentum megjelenésekor voltak aggodalmak a várható érdeklődést illetően, mivel mindössze 10 napja volt az érdeklődőknek a szükséges dokumentumok beszerzésére, amelynek egyebek mellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélye is része kellett, hogy legyen. (A programot a magyar állam mellett az EU Regionális Fejlesztési Alapja támogatja. Az alapok vagyonának 70%-át adja a támogatás, a maradék 30%-ot nekik kell hozzáadni.)

Nyertes alapkezelők

Nyertes alapkezelők:
1. Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
2. Perion Invest Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
3. Tőkepartner Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
4. Dinamo Ventures Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság jóváhagyása esetén nyertes alapkezelők:
5. Hemisphere Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
6. PBG FMC Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
7. Valor Capital Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.
8. Core Venture Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

A szűk határidőt is figyelembe véve különösen pozitívan értékelhető, hogy a beadott pályázatok jelentős számára és magas szakmai színvonalára tekintettel, az eredeti négy alap helyett nyolc alapkezelő részére láttak lehetőséget egyenként három milliárd forint forrás biztosítására a döntéshozók – áll a Magyar Vállalatfinanszírozási Zrt. honlapján megjelent közleményben.

A 8 alapkezelőből az Európai Bizottság kockázati tőkeprogram keretemelésének jóváhagyására tekintettel négyet függő feltétellel hirdettek ki nyertesként.Ezen alapkezelőknél a közvetítői szerződés megkötésének feltétele a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság jóváhagyó határozata.

Kép: Förster Tamás

Több mint 100 milliárdos keret

A Jeremie I. program keretében jelenleg 8 alapkezelő keres befektetési célpontokat. A 2010-ben létrejött alapoknál a befektetési időszak az idén év végéig tart.

A Jeremie II. keretében 10 alapkezelő kezdte meg a működését. A két programban összesen több mint 86 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet innovatív, gyorsan növekvő vállalkozásokba kívánnak befektetni.

A most induló 8 alap tőkéjével (a 70-30 százalékos pályázati, illetve saját forrás arányt figyelembe véve) ez az összeg 100 milliárd forint fölé duzzadhat.

Tőkekínálati forradalom Magyarországon
Vannak klasszikus kockázatitőke-alapok, és egy-két éve a nagyon korai fázisban finanszírozást jelentő magvető és angyal befektetések is keresik a finanszírozható startupokat. A keresleti oldalon azonban még várat magára az átütő változás. A hazai ötletek mögül hiányzik a szakmailag tökéletes csapat, és az üzleti tervek sem kiforrottak.

 

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor