Újabb 500 millió eurót szán az Unió a tejtermelőkre

2016. július 19. kedd - 11:01 / PP/MTI
  •    

Újabb fél milliárd euró összegű támogatási csomagot jelentett be hétfőn Phil Hogan mezőgazdaságért felelős uniós biztos az európai tejtermelők megsegítésére.

Brüsszel a tavaly szeptemberben hozott döntéséhez hasonlóan az unió újabb 500 millió eurós támogatási csomagot biztosít a tejágazatban fellépő válság kezelésére. A kiegészítő támogatásra azért volt szükség, mert a piaci kereslet és kínálat közötti egyensúly felborulása miatt a szeptemberben elfogadott mentőcsomag intézkedései nem voltak elégségesek. (Abból a támogatási csomagból Magyarország az 1,1 százalékos tejpiaci részesedés helyett 2,3 százalékot kapott.)

tehén a mezőben

Kép:Pixabay

Ahogy az unió többi országában is, a magyar tejágazatra a kvótarendszer tavaly áprilisi megszüntetése mellett az érvényben lévő Oroszország ellen bevezetett uniós embargó és a kínai kereslet visszaesése is negatív hatással volt – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Mezőgazdasági Tanács brüsszeli ülését követő sajtótájékoztatóján.

Ez már idén sem az első támogatás, amit a tejtermelők kapnak.

Önkéntes termeléscsökkentés és nemzeti borítékok

A várhatóan szeptemberben elkészülő jogszabály úgy rendelkezik majd, hogy a csomag 30 százalékát, azaz 150 millió eurót önkéntes termeléscsökkentésre lehet fordítani. Ez az összeg uniós szinten, központilag lesz pályázható az év vége felé. A csomag nagyobbik részét kitevő 350 millió eurós támogatási összeget nemzeti borítékok formájában kapják meg a tagállamok.

Súlyos csökkenés
Magyarországot is súlyosan érinti a nyerstej árának csökkenése, 2014 februárjában a nyerstej termelői ára 109 forint volt tejkilogrammonként, idén tavasszal a nyerstej átvételi ára kistermelőknél 60-65 forint, a nagyobb volument előállítóknál 80 forint

A hétfőn bejelentett 350 milliós támogatási keretből 2,73 százalékhoz, azaz 9,5 millió euróhoz (mintegy 3 milliárd forinthoz) juthat Magyarország – tájékoztatott az államtitkár, hozzátéve, hogy az előző évhez képest a tagállamok közül mindössze négyben – a balti országok és Magyarország esetében – nő a támogatás összege. Reményét fejezte ki, hogy a hétfőn bejelentett támogatásból már a jövő év elején részesülhetnek a magyar gazdák.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye kiemeli: Magyarország az unió tejtermelésének csak 1,15 százalékát adja, agrárdiplomáciai sikere, hogy a rendelkezésre álló 350 millió euró több mint 2,73 százaléka válik elérhetővé a magyar gazdálkodók számára. Magyarország több tagállammal összefogva a tárgyalások során mindvégig szorgalmazta a közvetlen kifizetések előlegei emelt összegű kifizetésének lehetővé tételét. Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos az ülésen támogatásáról biztosította a termelők likviditási problémáinak enyhítését szolgáló intézkedést. Magyarország kérésére a bizottság lehetőséget nyújt a területalapú vidékfejlesztési kifizetések esetében is az emelt összegű előlegfizetésre – írták.

Czerván György arról is tájékoztatott, hogy Magyarország az alacsony összegű támogatások három éves időtartamára szóló, 15 ezer eurós keretének megduplázását javasolta. Ez egy gazda három éves termelői munkájának 30 ezer eurós támogatását jelentené.

A magyar kormány hitelt adna

Arra is kitért, hogy a magyar kormány a piaci válsággal küzdő tejtermelőket és sertéstartókat érintő új hitelkonstrukciót kíván bevezetni. A brüsszeli jóváhagyásra váró program azt biztosítaná, hogy minden gazdálkodó költségmentesen jusson hitelhez. Az adminisztratív és banki költséget az állam átvállalná – tette hozzá az államtitkár.

A kormányzat a jövő évi adótörvényekben a friss tej áfáját csökkentette, a tejtermelők szerint viszont így folytatódnak az áfacsalások az UHT-tejek piacán.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek