Új vámkódex: éppen ideje volt már?

2017. január 16. hétfő - 08:02 / piacesprofit.hu
  •    

Teljesen elektronikus lesz az ügyintézés az Európai Unióban vámügyekben és komoly előnyökben részesülnek az engedélyezett gazdálkodói (AEO) státusszal rendelkező megbízható adózók. A 2016-ban hatályba lépett új uniós vámkódex előnyeit foglalták össze a GEFCO szakértői.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A 2016. május 1-jén életbe lépett új Uniós Vámkódex (Union Customs Code – UCC) révén az Európai Unió komoly reformintézkedéseket foganatosított az Unió és a világ többi része közötti kereskedelem felélénkítésének érdekében. Az új Európai Uniós Vámkódex keretében bevezetésre kerül az Engedélyezett Gazdálkodó (AEO) státusz a régión belüli árumozgások biztonságának fokozása érdekében. Az intézkedés további célkitűzése a papírmentes, teljes mértékben elektronikus környezet kialakítása 2020-ra. A nyomtatványkötegekkel a kezében csomagokat rendezgető, dokumentumokat kézzel pecsételő vámtiszt képe immár a múlté. „Szükségessé vált az 1992-es korszerűtlen, eljárásjogi rendelkezések felváltása” – nyilatkozta Ives Taelman, a GEFCO vámügyekkel és adózással kapcsolatos tevékenységekért felelős vezetője.

Fokozott biztonság az Engedélyezett Gazdálkodó státusz révén

Az új EU-s kódex az AEO státusz bevezetésével kívánja növelni az árumozgások biztonságát. A Vámigazgatások Világszervezete (WCO) számára a biztonság kulcsfontosságú tényezővé vált a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta. Ennek hatására jött létre többek között a 2005-ös Biztonsági Keretrendszer  is a hagyományos nemzetközi kereskedelmi utak lehetőségeit kihasználó különböző terrorcselekmények megakadályozására. A hatékonyság további növelése érdekében a Biztonsági Keretrendszer az Engedélyezett Gazdálkodó státusz 2008-as létrehozását eredményezte. A státusz iparvállalatok és szolgáltatók számára biztosított előnyei azonban tisztázatlanok maradtak.

A kígyóbőr táskát az új vámkódex sem engedi
Nem változtak az utasforgalomra vonatkozó szabályok a május 1-jén hatályba lépett új uniós vámkódex miatt – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az unión belül utazók csupán szúrópróba szerű ellenőrzésekkel találkozhatnak.

Az új Vámkódexszel az Európai Unió most a nemzetközi terjeszkedés feltételeként nevezi meg az AEO státuszt. Az Engedélyezett Gazdálkodók számos kedvezményben részesülhetnek, melyek megkönnyítik vám- és adóval kapcsolatos ügyeik intézését, továbbá a vámkezelés is gyorsabbá válik a számukra, és a vámtartozásokkal kapcsolatos biztosítéknyújtásban is kedvezményekre számíthatnak, illetve a vámhatóság ellenőrzéseiről is előzetes tájékoztatást kapnak, és megválaszthatják ezen ellenőrzések helyszínét is. „Az AEO státusz megszerzéséhez az új tanúsítási kritériumok követelményeinek kell eleget tenni, azaz igazolni kell a megfelelő készségeket és tapasztalatokat” – teszi hozzá Ives Taelman. Az AEO státusz nyújtotta előnyökért cserébe az Engedélyezett Gazdálkodóknak a logisztikai folyamat minden lépésekor plusz információkat is meg kell adniuk. Ez lehetővé teszi az áruk nyomon követését, különösen a légi és vízi árumozgások esetében.

Vége a papírkorszaknak

A másik jelentős változás a papírmentes vámáru-nyilatkozatok bevezetése, mely teljes mértékben elektronikus formában történik majd 2020. december 31-től (lásd a lenti szövegdobozt). Az európai vámhatóságok igyekeznek megkönnyíteni az árumozgásokat, elősegítve ezzel az Unió fejlődését. A vámhatóságok továbbá az áruk minél nagyobb fokú nyomon követését is pártolják. „A cél, hogy egy központosított rendszer révén minden tagállam elérhesse ugyanazokat az információkat, lehetővé téve ezzel az Európába érkező és azt elhagyó áruk valós idejű, tökéletes láthatóságát” – mondta Thomas Marin, a GEFCO vám- és adóügyi elemzője.

Már az új szabályok érvényesek
A vállalkozásoknak már az új uniós vámjogszabályokat kell alkalmazniuk a vámkezelések során. Az új környezet jelentős változásokat hozott mind a hatálya alá eső vállalatok, mind az érintett hatóságok számára. Amennyiben a vállalkozások nem készültek fel az új vámjogszabályi környezetben való működésre, fennakadás keletkezhet az értékesítési láncaikban, egy esetleges hatósági vizsgálat során pedig akár jelentős bírságot is kockáztatnak.

Az új Uniós Vámkódex igazi áttörés, hiszen az import- és exportforgalomnak a fizikai áruforgalomtól való elválasztását vezeti be 2020-tól. Eddig a vámkezelésnek az áru beérkezési helyén kellett történnie, ami az Engedélyezett Gazdálkodókat arra kényszerítette, hogy az ipari fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében a lehető legnagyobb területi lefedettséget biztosítsanak. „A vám- és adóügyek központosított kezelése révén lehetővé válik, hogy valamennyi dokumentumot egyetlen vámhivatalnak nyújtsunk be, ami az áru földrajzi helyétől függetlenül kezeli majd az elektronikus vámáru-nyilatkozatokat” – fejti ki Thomas Marin.

„Egyes ügyfelek máris szeretnének élni az új Uniós Vámkódex nyújtotta előnyökkel, de ez egyelőre nem lehetséges” – tájékoztatott Thomas Marin. „A 2016. május 1-től hatályos jogszabályt azonban még át kell ültetni az egyes országok jogrendszerébe. Jelenleg ez a folyamat zajlik.” Ennek határideje 2020. december 31. A fenti időpontra működőképes információcserét és -tárolási módszereket kell biztosítani a vámhatóságok, a szolgáltatók, valamint az Európai Bizottság között.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek