Új módszer a kartellek ellen

2014. május 29. csütörtök - 11:04 / piacesprofit.hu
  •    

A kartellügyek gyorsabb lezárhatóságát elősegítő új lehetőség, az egyezség júliusi hatálybalépésével az eljárások eredményesebbé tételét ösztönző elemek sorát bővíti, új kedvezményt kínál a GVH-val együttműködő vállalkozások számára.

Új módszerrel élhet a GVH – Kép: Pixabay

A hatósággal való együttműködés elősegítése érdekében engedékenységi kérelem bevezetését követően tette lehetővé a jogalkotó, hogy magánszemély bejelentőket jutalmazzon a GVH informátori díj bevezetésével, amennyiben a kartellek felderítéséhez nélkülözhetetlen bizonyítékot szolgáltatnak. Az anyagi érdekeltség megteremtésével esetenként (bár korántsem mindig) átszakítható az a lélektani gát, amely a kartellről tudomással bíró személyekben a hatósági eljárás alatti eljárási cselekmények és az azokkal szükségszerűen együtt járó kellemetlenségek miatt kialakulhat.

Az összeg mindenesetre nem csekély: a magánszemély akár 50 millió forinttal is gazdagodhat ilyen esetben, adómentesen. E jutalom nem illeti meg a kartellező cég vezetőit, ha a cég engedékenységi kérelmet terjesztett elő, mivel furcsa és etikailag nem vállalható eredményhez vezetne, ha a vezető a céget engedékenységi kérelemmel a bírság alól mentesítené, majd magánszemélyként ezért még pénzjutalomban is részesülne, miközben esetleg a cég nevében eljárva maga is részt vett a kartellezésben – írta Szatmáry István ügyvéd, a DLA Piper a társasági jogi és versenyjogi szakértője legfrissebb blogbejegyzésében.

Bírság és eljárás nélkül beadják a derekukat a cégek

Az eljárások minél hatékonyabb lefolytatása azonban nem csak oly módon érhető el, hogy a jogalkotó különféle előnyök kilátásba helyezésével bizonyítékok szolgáltatására sarkallja a feleket, hanem úgy is, ha az eljárás gyorsan és jelentős hatósági erőforrások igénybevétele nélkül lezárható. Ennek egyik eszköze a megindult eljárások során az a lehetőség, hogy az eljárás alá vont ügyfél vállalja: magatartását önként megváltoztatja anélkül, hogy elismerné, hogy korábban jogsértő módon járt el.

Ezt tegye, ha a GVH fogadja reggel a munkahelyén
Mostanában egyre gyakrabban hallani, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) „előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét” tartott bizonyos vállalkozásoknál, szakmai egyesületeknél. A különböző források által eltérő szavakkal leírt „helyszíni kutatás”, „rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat” vagy angol kifejezéssel élve: „dawn raid”, azaz hajnali rajtaütés valójában ugyanaz.

Sokszor előfordul, hogy az eljárás alá vont vállalkozások önként vállalják, hogy módosítanak addigi gyakorlatukon, pl. az általános szerződési feltételeiket megváltoztatják, bizonyos díjakat nem számítanak fel vagy félreérthető tájékoztatásukat egyértelművé teszik, illetve visszafizetnek olyan összegeket az ügyfeleiknek, amelyeket a jövőbeni ügyfeleik számára már nem számítanak fel. Ezért cserébe a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem mondja ki a jogsértést a korábbi magatartás vonatkozásában, ugyanakkor nem kell lefolytatnia egy hosszadalmas eljárást és nem kell bírságot kiszabnia ahhoz, hogy az általa elvárt piaci magatartást az adott vállalkozás kövesse.

Egyezséget is köthet a vállalat és a GVH

A Versenytörvény legutóbbi módosítása, amely július 1-én lép hatályba (igaz, egyes részei csípik Brüsszel szemét), egy új elemmel egészíti ki a fenti, együttműködésre sarkalló szabályokat: ez az új elem pedig az egyezség. Ennek lényege, hogy ha az az eljárás gyors és eredményes befejezése szempontjából célszerűnek tűnik, a hatóság egyezségi nyilatkozat tételére hívhatja fel az ügyfelet. A nyilatkozat az ügyfél részéről lényegében – a GVH által rendelkezésre bocsátott bizonyítékok ismeretében – a jogsértés beismerése és a jogorvoslatról való lemondás.

A versenytörvény módosításáról részletesebben itt olvashat!

Ezért cserébe a GVH felkínálja a lehetőséget arra, hogy az ügyfél mérsékeltebb bírságot kapjon, amely mérséklés az esetleges engedékenységi kérelem nyomán adott mérsékléssel együtt alkalmazandó. Az új jogintézmény egy lényeges ponton mutat eltérést és egyúttal újdonságot az egyéb együttműködési esetköröktől: ez esetben a GVH van kezdeményező pozícióban, a hatóság teszi meg az első lépést.

Az egyezség célja már nem a jogsértés felderítése, hanem az ún. eljárás-takarékossági szempontok érvényesítése. A beismerés komoly bizonyító erején túl, ha legalább egyes ügyfelek kapcsán nem szükséges a hosszú bírósági felülvizsgálat idején a GVH erőforrásait használni, úgy ezen erőforrások felszabadulnak és további vizsgálatokra fordíthatók. Az ügyfél pedig szintén nyerhet: túl a bírság csökkentésén, további ügyvédi munkadíjat és menedzsment ráfordítást tud megtakarítani. Ez végső soron akár a hatékonyabb versenyt is elősegítheti, ami tulajdonképpen az egész versenyjogi szabályozás legfőbb célja.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek