Új magyar fejlesztés a mezőgazdaságban

2013. július 23. kedd - 11:06 / piacesprofit.hu
  •    

Teljes egészében hazai fejlesztésű, számítógépes felügyeleti rendszert dolgozott ki a szemestermény-szárító tüzek ellen egy magyar vállalkozás. A szabadalmaztatási eljárás alatt álló készülék egy olyan új technikán alapul, melynek segítségével hatékonyan megelőzhetők a szárítótüzek, valamint egyenletesebb termény-minőség érhető el, így csökkenthetők az energiaköltségek, miközben növekszik a szárítási folyamat hatékonysága is.

Nagyobb biztonság és hatékonyabb működés – Kép: www.termenyszaritas.hu

A készülék lényegében a szárító belsejében lévő, az emberi szem elől elzárt folyamatokat rögzíti és értékeli, a kilépő levegőnyílásokra felszerelt érzékelők segítségével. A berendezés a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérsékletét méri a teljes felületen, a kilépés pillanatában. Lényegében kaphatunk pontos képet, hogy mi történik a szárítóban.

„Terményszárítók építése, felújítása terén szerzett harmincéves tapasztalatot hasznosítva született ez az innováció. A felügyeleti rendszer őse egy SINCLAIR ZX 81 számítógéppel egybekötött egység volt, amely 1983-ban készült. Mérnök informatikus fiammal, lényegében az akkori technológiát fejlesztettük tovább, amely mára egy teljes körű, hőelosztást és terménysebességet is mérő komplex diagnosztikát is lehetővé tesz” – mondta Speiser Ferenc gépész- és energiagazdálkodási szaküzemmérnök, a mai Videokontroll egyik alkotója.

Óriási értéket kell védeni!

A betakarított gabona biztonságos tárolásának egyik legfontosabb technológiai eleme a szárítás. Azonban mint köztudott a szárítás nagyon tűzveszélyes: csak Békés megyében 2010-ben 9 darab szárítótűz volt, ezek között nagy kárral járó is akadt, de más megyékben is voltak olyan tűzesetek, amelyek során nagy értékű szárító berendezések égtek le és odaveszett a termény is.

A rendszerrel az ilyen katasztrófák hatékonyan megelőzhetők. Ugyanakkor jelentős költségmegtakarítás érhető el, mivel a folyamatos kontrollnak köszönhetően egyenletesebbé válik a termény minősége is.

Mindent lát!

A rendszer lelke egy hazai fejlesztésű szoftver, amely valós időben, vizuálisan jelzi a torony belsejében esetlegesen kialakuló elakadásokat. A szárító kezelője így szükség esetén azonnal be tud avatkozni, megelőzve a több milliós tűzkár bekövetkeztét. Ugyanakkor az adatok alapján hajszálpontosan beállítható a szárító működése a legoptimálisabb szárítást lehetővé téve.

Magyar fejlesztés természeti katasztrófák megelőzésére
Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, az MFA és a magyar tulajdonú Weszta-T Kft. szakemberei hazai forrásból valósítják meg a talajvíz olajszennyezettségének gyors és olcsó kimutatását, valamint folyamatos monitorozását. A rendszerrel megelőzhetők az ipari és természeti katasztrófák, gyorsítható a kármentés.

A készülék a hőmérséklet mellett a termény haladási sebességéről is informálja a kezelőt. Az egymás alatti alacsonyabb kilépő hőmérsékletek túl gyors haladást és így még nedves terményt mutatnak. A nedves terménytömeg a raktározás során penészesedést okozhat. Az így keletkező toxinok rontják az értékesíthetőséget, veszélyesek lehetnek az állatállományra.

Ezzel szemben az egymás alatti magasabb hőmérséklet értékek lassabb terményáramlást jeleznek, valószínű túlszárított terményt eredményezve. A túlszárított terménytömeg feleslegesen növeli az energiaköltséget, ugyanakkor jelentősen romlik a beltartalmi érték a magas maghőmérséklet miatt. Károsodnak a vitaminok, a fehérjék és építőköveik az aminosavak (lizin, cisztein, metionin stb.), továbbá csökken az értékesíthető mennyiség.

Az eredmény: milliós megtakarítás

A mért értékek alapján optimalizálható a szárító működése, mellyel milliós nagyságrendű konkrét megtakarítás keletkezik évente. Ugyanis a fejlesztés segítségével pontosan megfigyelhetők az eltérő sebességgel haladó terményoszlopok, beszabályozással hatékonyan elkerülhető a túlszárított és a még nedves szemek egyidejű ürítése. Mindez energia megtakarításával és a termény beltartalmi értékének javulásával jár, miközben a termény raktározhatósága is javul.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek