Új konstrukciókkal csábítják a bankok a cégeket

2017. június 20. kedd - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A jövő egyre rugalmasabb és csábítóbb – a hagyományos bankszolgáltatásokon túlmutató – konstrukciói közül az elsők már jelenleg is elérhetők a cégek számára kínált bankszámla-szolgáltatások között. Ebből a kínálatból szemezgettünk.

A K&H Bank a kényelmes mobil céges bankolást tűzte zászlajára, méghozzá úgy, hogy a mobilbankszámlához kapcsolódó alkalmazást üzleti ügyfelei bevonásával fejlesztette ki nemrég. A vállalatvezetők, pénzügyesek vagy könyvelők egy app segítségével az irodai környezettől távol, értékhatártól függetlenül írhatják alá a szűrhető, részletezhető, listázható megbízáscsomagokat, a tranzakciókat pedig egészen 2011. január 1-ig vissza is kereshetik mobiltelefonuk segítségével. A hitelintézet a vállalkozások üzlettámogatását is digitalizálta: a „K&H: üzletet ide!” program segítségével a vállalatvezetők új üzleti lehetőségeket kereshetnek az Uzletetide.hu oldal interaktív térképén böngészve, amely azt mutatja, hogy a lakosság milyen üzletet, szolgáltatást hiányol egy adott területen.

bank

Kép: Fotolia

A Budapest Bank szintén nem a fizikai környezetben, hanem a virtuális térben segíti a kisvállalkozások üzletélénkítését. A bankszámla mellé ingyenesen jár az egyedi céges honlap vagy akár egy webáruház elkészítése, majd üzemeltetése egy éven át. A Gyümölcsöző számlacsomagban ezenfelül az első évben nem kell fizetni számlavezetésért, és éves díjtól mentes a bankkártya is. A bank mindemellett maga is példát mutat az internetes üzletben, hiszen honlapján keresztül biztosítja céges ügyfelei számára az elektronikus aláírással hitelesített okiratok, dokumentumok feltöltését többek közt akár a vállalkozói bankszámlanyitás megkönnyítéséhez is.

Az Erste Bank az adószámmal rendelkező mezőgazdasági őstermelők, valamint az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozó ügyfelek számára kínál egészen különleges konstrukciót az Erste Agro Számlacsomagjával. A csomag egyedisége, hogy az év meghatározott időszakaiban – a mezőgazdasági tevékenységekhez igazodóan – szezonális tranzakciós kedvezményt nyújt az év más időszakához képest. Minden év március, április, május hónapjaiban az eseti elektronikus forintátutalási megbízások díjai kedvezőbbek, június, július, augusztus hónapokban pedig a forintszámlára történő pénztári forintbefizetés díjai. Az Erste Válogatás Plusz számlacsomag kedvezményeivel már bármely más iparág vállalkozói is élhetnek. Összeállítják a kedvezmények segítségével „behangolt”, személyre szabott kondíciókat a kedvező átutalás vagy csökkentett számlavezetési díj, illetve a havidíjmentes SMS szolgáltatások vagy a kedvezményes havidíjú devizaszámla között.

Az OTP Bank OTPbusiness néven külön márkát és ehhez kapcsolódóan külön honlapot is létrehozott vállalkozói ügyfelei támogatására. A bank számos digitális fejlesztése már elérhető – a mikro- és kisvállalkozások például már az interneten is kezdeményezhetik a számlanyitást –, és jelenleg is több mint 50 különböző digitális fejlesztésen dolgoznak, köztük mobilfizetési megoldáson és további, papírmentes ügyintézést lehetővé tévő szolgáltatások bevezetésén. Tevékenységekre fókuszáló ajánlatuk is van: június 30-ig az italkereskedelemmel foglalkozó társas vállalkozásokat vagy egyéni vállalkozókat támogatják új, vállalkozói számlacsomag-nyitási akcióban.

A bankok is beszállnak a technológiai versenybe
A technológiai fejlődés miatt a banki megoldások, szolgáltatások is átalakulnak a következő időszakban. A bankfiókok száma várhatóan csökkenni fog, és egyre többen a különböző eszközökről, mobilról, táblagépről, számítógépről intézik majd a pénzügyeiket. Az összehasonlíthatóság és az egyszerű választás kulcsfontosságú lesz. Az ügyfelek részéről az lesz az elvárás, hogy minél gyorsabban áttekinthessék a kínálatot és kiválaszthassák a legjobb konstrukciót, legyen szó bankszámláról, személyi kölcsönről vagy éppen lakáshitel-igénylésről.

A Raiffeisen Bank még konkurenseinél is tovább megy a vállalkozók támogatásával, igaz, csak prémiumszintű céges bankszámlával rendelkező vállalkozói ügyfelei körében. Az ebbe a körbe tartozó cégvezetők vagy aláírási joggal rendelkező magánszemélyek ingyen léphetnek be a Raiffeisen Üzlettárs Klubba, amely zártkörű rendezvényeket – regionális konferenciákat, workshopokat, pódiumbeszélgetéseket vagy üzleti reggeliket – szervez. Az üzletemberek számára ismert sportolók, művészek, speciális szakterületek kiemelkedő képviselői osztanak meg – az üzleti életben is hasznosítható – tapasztalatokat, a klubtagok pedig az adott régióban meghatározó más Raiffeisen-ügyfelekkel, valamint a bank területi vezetőivel is találkozhatnak. A klubtagoknak mindezen felül még partnerkedvezmények is járnak kedvezmények, illetve ingyenes szolgáltatások formájában. A Raiffeisen Üzlettárs Klub rendezvényein a részvétel ingyenes vagy kedvezményes.

A magát „újbankként” definiáló MagNet Banknál a céges bankszámlával rendelkező, a közösségi értékek iránt fogékony céges ügyfelek is beszállhatnak abba az adományozási programba, amely számukra egy fillérbe sem kerül, hiszen a bank nyereségének 10 százalékát oszthatják fel minden évben az általuk támogatni kívánt civil szervezetek között. A Közösségi Adományozási Program 2016 keretében több mint 46 millió forintról döntöttek az ügyfelek tavaly, idén pedig már a nyolcadik alkalommal dönthetnek ugyanerről, hiszen a civil szervezetek pályázatainak beadási lehetősége 2017-re már be is zárult. A bank minden évben levélben tájékoztatja ügyfeleit arról, hogy személyesen mennyi nyereséget realizált általuk, ennek tizedéről dönthet minden egyes ügyfél. Mivel a bank nyereségét végül is az ügyfelek hozzák össze, ezért az ügyfelek – a személyi jövedelemadó egy százalékához hasonló típusú felajánlással – tulajdonképpen a saját kifizetett banki díjaik, jutalékaik banki nyereségre eső 10 százalékáról dönthetnek évről évre. Az elmúlt hét évben több mint 165 millió forint sorsa dőlt így el a hazai civil szektor támogatása céljából.

szerző: Gergely Péter
BankRáció.hu

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek