Új autóbuszt gyártanak majd Debrecenben

2016. augusztus 17. szerda - 14:04 / kfarkas
  •    

Új autóbuszok gyártását kezdheti meg Debrecenben az ITK Holding Zrt. annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet az EvoBus Hungária Kft. közreműködésével kötöttek. Az 50 millió eurós beruházással 350 új munkahely jön létre a cívisvárosban.

Háromszáznál is több új munkahely jöhet létre Debrecenben, annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet az ITK Holding Zrt. és az EvoBus Hungária Kft. kötött. Ennek keretében az EvoBus GMBH alvázakat szállít az ITK Holdingnak, amely új buszcsalád gyártásába kezd a cívisvárosban. „Ezek az új buszok városi, és elővárosi területeket tudnak majd kiszolgálni, az EURO 6 normának megfelelő motor pedig a legmagasabb technikai és környezetvédelmi normáknak is megfelel majd.  A megállapodás keretében 12 méteres hosszúságú, alacsonybelépésű alvázakat szállítunk majd. Ez kitűnő választás, így a lehető legkülönfélébb célokra lehet majd felkészíteni az alvázakat. Ennek nagy előnye abban rejlik, hogy az elülső alacsonypadlós terület mozgássérülteknek és gyerekkocsival utazóknak is kényelmes beszállási lehetőséget biztosít” – mondta Jörg Schmidt, az EvoBus Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Kósa György, az ITK Holding Zrt. vezérigazgatója szerint az új buszok prototípusát várhatóan 2017 tavaszán mutatják be a nagyközönségnek. „A járműfejlesztésre és a gyártási infrastruktúra kiépítésére 50 millió eurós beruházást hajtunk végre, hogy így létrehozzunk egy olyan autóbusz-termékcsaládot, amely amellett, hogy megfelel a legmagasabb európai minőségi követelményeknek is, ár–érték arányban a közösségi közlekedési vállalatok számára is elérhető lesz” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

35 milliárd a magyar buszgyártásra

„A kormány idén júniusban fogadta el a nemzeti buszgyártási stratégiát és a hozzá kapcsolódó cselekvési programot” – mondta az ünnepélyes aláírási ceremónián Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a programban foglaltak alapján, a kabinet a következő három évben mintegy 30-35 milliárd forintos támogatást biztosít az ágazat részére. Ebből kaphatnak segítséget a közlekedési vállalatok, hogy meg tudják vásárolni azokat az autóbuszokat, amelyeket a flottakorszerűsítés révén már régóta terveznek – tájékoztatott a tárcavezető. Kiemelte: ezzel a lépéssel egyúttal a gyártókat is segítik, hiszen mindeddig a fejlesztések legnagyobb gátját a magyar tömegközlekedési vállalatok kiszámíthatatlan beszerzései jelentették.

A buszgyártás területén az olyan fejlesztésekre is nagy szükség van, amilyen az ITK Holding és az EvoBus Hungária Kft. mai megállapodásából születik – mutatott rá a szakminiszter. A partnerek Mercedes-Benz alapokra fejlesztett autóbusz-gyártási és -összeszerelési tevékenységben támogatják egymást. A szándéknyilatkozatban foglaltak szerint az ITK Holding a mai kor követelményeinek megfelelő autóbusz-termékcsalád gyártását kezdi meg Debrecenben az EvoBus Hungária Kft. közreműködésével.