Úgy kellenek az uniós pénzek, mint egy falat kenyér

2014. szeptember 26. péntek - 15:05 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Fokozott várakozás előzi meg az uniós pályázatokat a mikro-, kis- és középvállalkozások körében – mondta Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója azt követően, hogy kormányszóvivői tájékoztatón Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár bejelentette az új pályázati kiírásokat.

Kép: EU

Krisán László szerint a vállalkozásoknak égető szüksége van az uniós forrásokra, ezért nagyon fontos, hogy októbertől  saját költségvetési kockázatra elkezdi kiírni  a kormány a gazdaságfejlesztési pályázatokat, még akkor is, ha a részletekre Brüsszel még nem bólintott rá, hiszen a korábbi sikerpályázatokhoz hasonló kiírások esetén nem túl valószínű, hogy az unió nem fogadja be azokat.

Az októberben kiírásra kerülő pályázatokról itt találja a részleteket!

A vezérigazgató elmondta, hogy a Kavosz Zrt. – a megyei kereskedelmi és iparkamarákkal és VOSZ.szervezetekkel közösen – szeptember 22. és október 25. között megyeszékhelyekre szervezett szakmai vállalkozói fórumokon értékeli a cégek képviselőivel az elmúlt egy év tapasztalatát, illetve folytat eszmecserét a várható finanszírozási lehetőségekről.

A Kavosz ezer vállalkozás megkérdezésével készült felmérésében a beruházást tervezők 47,5 százaléka jelezte, mindenképpen szeretne fejlesztéséhez uniós támogatást kapni. A válaszadók 45 százaléka számára ugyanakkor pénzügyi problémát jelent a pályázathoz kapcsolódó önerő előteremtése, 46 százalékuk pedig még ha az önrészt meg is oldaná, az előfinanszírozásra nincs pénze.

Véleménye szerint az önerő biztosítása  és az utófinanszírozás okozta a legnagyobb problémákat  a vállalkozások számára az elmúlt időszakban, ezért érdemes lenne megfontolni, hogy már a pályázati kiírások feltételei közé be lehessen illeszteni a Széchenyi Kártya Programban államilag támogatott önerő és előfinanszírozási hitelekhez való hozzáférés – akár automatikus – lehetőségét is.

Hozzátette, az uniós pályázatokhoz kapcsolódó, tíz évre felvehető önerőhitel éves nettó kamata 1,6 százalék, az ötéves futamidejű megelőlegező hitelt pedig 1,1 százalék éves nettó kamatra lehet most felvenni. A Kavosz Zrt. adatai szerint a 2002-ben indult Széchenyi Kártya Programban eddig összesen 280 ezer igénylést regisztráltak, 207 100 hitelügyletre szerződtek, a kkv-nak kihelyezett hitelek állománya 1365 milliárd forintot tesz ki.

A 2014-ben kezdődő hétéves uniós költségvetési periódusban a magyar kormány tervei szerint a támogatandó kkv-k száma meghaladhatja a hatezret, és az erre a célra összesen elkölthető forrás várhatóan több mint 460 milliárd forint lesz. Éppen ezért az uniós források megszerzésére törekvő cégeknek most gyorsabban és hatékonyabban kell felkészülniük és pályázniuk, mint korábban. (A tervezett konstrukcióról korábban itt beszélt lapunknak Csepreghy Nándor.)

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek