Udvarias lesz a behajtó, etikus lesz a végrehajtás

2016. augusztus 17. szerda - 17:04 / PP/MTI
  •    

Húszéves hiányt pótol a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) nemrégiben hatályba lépett etikai kódexe, amely tartalmazza többek között a tisztességes eljárás, a megértő, semleges, udvarias magatartás, a megvesztegethetetlenség és a politikai megnyilvánulásoktól való tartózkodás követelményét.

fityiszt mutat az adós

Kép: PP

Közleményében az MBVK kiemelte: az önálló bírósági végrehajtó része a magyar igazságszolgáltatási rendszernek, munkája során közhatalmat gyakorol, megilleti a hivatalos személy védelme, ezért magatartására, viselkedésére az általánosan elfogadottnál szigorúbb etikai előírások vonatkoznak. A honlapjukon olvasható etika szabályzat tartalmazza a tisztességes eljárás követelményét, ennek keretében például azt, hogy a végrehajtó köteles a felek számára szükséges tájékoztatást érthető módon megadni, továbbá törekedni a megértő, részrehajlásmentes, udvarias magatartásra.

Mit tehet velünk a behajtó? És mit nem?
A legtöbb ember azt hiszi, ha követeléskezelőtől kap levelet, nagy baj van. Pedig nem akkora. Ők nem hatóság, csak erőszakosak, és hivatalos stílusban leveleznek. Lássuk, mit tehetnek, és mit kéne tenniük!

Az etikai kódex szerint a végrehajtó „legyen megvesztegethetetlen”, eljárása során a felektől a jogszabályokban rögzítetteken felül anyagi juttatást nem kérhet, és nem fogadhat el. A magánéletben is folytasson jogkövető magatartást, viselkedése, megjelenése legyen az alkalomhoz illő, szélsőségektől mentes. A felekkel a szükséges határozottság mellett tanúsítson türelmes, udvarias magatartást és tartózkodjon a sértő minősítésektől, fölényeskedéstől.

Az etikai kódex szerint a végrehajtó kerül minden olyan megbízatást, tisztséget, amely kiszolgáltatott, befolyásolható helyeztet eredményezhet, továbbá hivatali munkája során tartózkodik a politikai megnyilvánulásoktól.

Az etikai szabályok ismerete és betartása megelőzheti az esetleges nézeteltéréseket az ügyfelekkel, a bíróságokkal, a hatóságokkal és az egymás közötti érintkezésben. A magyar végrehajtói karnak eddig írott és elfogadott normarendszere nem létezett – áll az MBVK közleményében.

Mennyi idő a követelés behajtása?
A végrehajtás segítségével optimális esetben akár három hét alatt a pénzéhez juthat a vállalkozás. Érdemes hát szükség esetén élni ezzel az eszközzel. De hogyan?

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor